Bucurestenii din sectorul 6 cer de urgenta redeschiderea Parcului Moghioros

Locuitorii din sectorul 6 au protestat ieri langa Parcul Moghioros, nemultumiti de faptul ca Primaria nu a mai redeschis spatiul verde de doi ani de zile.

Iar, Primaria sectorului 6 a redeschis duminica Parcul Drumul Taberei dupa ce in ultimele trei saptamani cetatenii au protestat in fiecare duminica, cerandu-i acest lucru primarului Rares Manescu. In aceasta dimineata  insa, parcul a fost inchis la loc, la intrare fiind pusa o pancarta pe care scria „Parcul inchis pentru reabilitare”.

Pe 28 martie cetatenii au anuntat pe Facebook un nou protest, cerand din nou redeschiderea parcului.

Oamenii au scris pe reteaua de socializare facebook ca este vorba de un exercitiu de imagine al Primariei Sectorului 6, spunand ca Parcul Drumul Taberei ar urma sa fie din nou inchis, in conditiile in care lucrarile de modernizare nu au fost finalizate in totalitate si nu au fost receptionate oficial.

Una dintre utilizatoarele site-ului de socializare a scris pe facebook : „Cum și-a așteptat un parc nou copiii – cu tobogane zgâriate si murdare si coșuri de gunoi fara pungi!! In rest, pietroaie pe malul lacului unde altcândva erau salcii, pasarele si alei înguste pe unde erau odată copaci, trei pavilioane de sahisti, dar doar 2 locuri de joacă pentru copii (niciunul cu leagăn pentru bebeluși), acces zero pe insulă pentru carucioare, balustrada nesecurizata la pasarela pasarelelor, arbuști uscați, iarba pălita, alee deja scorojita! A meritat așteptarea, nu?”

„Lucrarile in Parcul Drumul Taberei continua conform graficului. Toate companiile implicate in asocierea din acordul-cadru lucreaza zilnic cu cate 3 – 4 echipe formate din minimum 20 oameni. Locurile de joaca pentru copii au  fost finalizate.  Spatiile de recreere destinate celor mici nu se limiteaza la obisnuitele leagane si balansoare, ci presupun si ansambluri de joaca de tipul casutelor, turnurilor, labirinturilor, ce au un rol important in dezvoltarea abilitatilor si deprinderilor copiilor. In imediata vecinatate a locurilor de joaca vor putea fi regasite atat cismele cu apa potabila si toalete ecologice, cat si locuri de odihna pentru insotitorii celor mici. Locurile de joaca sunt imprejmuite cu gard din lemn finisat rotund”, au declarat reprezentanti ai Primariei sectorului 6 in urma cu aproximativ o luna.

Initiatorul grupului “Salvati Parcul Moghioros” de pe facebook – Cristian Ionescu, dar si cei care s-au plimbat prin parc au declarat ca au gasit o serie de disfunctionalitati atat la locurile de joaca pentru copii, cat si la noile amenajari peisagistice, semn ca inaugurarea oficiala este departe de acest moment al anului.

Locuitorului Sectorului 6 al Capitalei au cerut redeschiderea Parcului Moghioros, singurul parc din zona Drumul Taberei-Militari si mai mult decat atat, oamenii stransi in numar mare au sustinut ca Primaria a taiat peste 160 de copaci pentru a ridica niste mormane de pamant, precum si ca multe spatii verzi au fost betonate.

Un reportaj de Andreea Erhan.

 

Colega noastra Andreea Erhan a solicitat primariei un punct de vedere. Iata care este acesta: ”

Duminică, 22 martie a.c., Parcul Drumul Taberei a fost deschis temporar pentru copiii unor grădiniţe din Sectorul 6 care, împreună cu părinţii, au fost invitaţi să viziteze noile locuri de joacă. Evenimentul a fost dedicat celor mici, o mini zi a porţilor deschise. Acţiunea a primit acordul conducerii instituţiei în cursul săptămânii trecute. Speculaţiile potrivit cărora deschiderea temporară a parcului s-ar fi făcut la diverse presiuni ale unor protestatari sunt eronate şi rău intenţionate. Administraţia publică locală acţionează în baza şi în spiritul legii, deci activitatea primăriei nu poate ieşi din cadrul legal. Înţelegem nerăbdarea cetăţenilor, însă procedurile de implementare a proiectelor derulate prin fonduri europene trebuie respectate cu stricteţe, în aşa fel încât amenajarea Parcului Drumul Taberei să se încheie cu succes, cât mai curând posibil. Diseminarea unor informaţii potrivit cărora deciziile sunt luate altfel decât prin respectarea legislaţiei în vigoare reprezintă o încercare de manipulare a cetăţenilor de bună credinţă.Evoluţia lucrărilor la Parcul Drumul Taberei a fost prezentată public în mod regulat, începând din primăvara anului 2013, de la demararea lucrărilor de modernizare. După cum au putut să observe membrii comunităţii Sectorului 6 pe parcursul zilei de ieri, ne îndreptăm spre finalizarea lucrărilor. Urmează să verificăm conformitatea acestora, să facem recepţia şi să deschidem parcul pentru cetăţeni. Acest proces trebuie să urmeze paşii legali şi reglementările specifice proiectelor realizate prin fonduri europene nerambursabile. Lucrările sunt în termen şi, încă o dată, facem apel la informarea corectă şi completă a cetăţenilor. Pentru o informare la faţa locului cu privire la lucrările din Parcul Drumul Taberei, invităm în parc reprezentanţii instituţiilor de presă mâine.” Acesta este comunicatul primariei sectorului 6.

Parcul de 10 hectare destinat celor aproximativ 60.000 de locuitori din cartierul Drumul Taberei avea zone intinse fara iarba, un iluminat nefunctional si un sistem de irigatie ineficient.

Lucrarile de modernizare a Parcului Moghioros au inceput in primavara lui 2013. La vremea respectiva autoritatile promiteau ca parcul va fi redeschis in vara anului 2014, ca mai tarziu sa mai dea un nou termen respectiv luna noiembrie 2014. Cu toate acestea parcul nu este gata nici in prezent.

O sera de plante exotice, care cel mai probabil nu va fi gata odata cu deschiderea oficiala, pasarele pietonale suspendate, sisteme video si de iluminat de ultima generatie au transformat renovarea parcului in cea mai scumpa investitie intr-un astfel de loc.

Valoarea totala in reamenajarea Parcului Moghioros se ridica la aproximativ 18 milioane de euro, banii fiind asigurati, in cea mai mare parte, din fonduri europene si o cota parte contributia administratiei locale.

Firmele implicate in executarea acestui contract sunt: S.C. PERGOLA GRADINI DECORATIVE S.R.L. -S.C. PROMS CONCEPT GROUP S.R.L.-S.C. CONSTRUCTII ERBASU S.A.- S.C. HIDROCANAL SL-S.C. UTI TRAFFIC MANAGEMENT S.A.-S.C. E-FACTOR SOLUTIONS S.R.L.-S.C. METABET C.F. S.A.

 

 

AUTOR: Andreea Erhan

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.