Se „sparge” zona euro ?

Duelul declaratiilor dure continua intre Atena si Berlin in vreme ce continua negocierile pe tema reformelor pe care creditorii internationali le-au impus Greciei

„Orele sunt numărate pentru Grecia”, a declarat miercuri ministrul german de finanțe, Wolfgang Schauble, apreciind că devine „din ce în ce mai dificil de găsit soluții” la problemele Atenei, a cărei visterie este goală, relatează AFP, citata de EurActiv.ro.

„Eu și toți cei care urmăresc asta avem impresia că timpul este limitat pentru Grecia”, a declarat ministrul în cadrul conferinței de presă de prezentare a proiectului de buget pe 2016.

„Va fi din ce în ce mai dificil de găsit soluții, asta este marea preocupare”, a adăugat el, în ajunul summitului european de la Bruxelles și într-un moment în care spectrul unei ieșiri a Greciei din zona euro reîncepe să agite spiritele.

Wolfgang Schauble a refuzat să-și asume responsabilitatea pentru deteriorarea relațiilor între Berlin și Atena, care au ajuns la nivelul cel mai scăzut după ce guvernul grec s-a plâns de afirmațiile ministrului de finanțe german.

„Nu am cunoștință să fi făcut vreo declarație nepoliticoasă la adresa vreunui om politic grec” a spus el, în timp ce liderul SPD și ministrul economiei Sigmar Gabriel a cerut o dezbatere rațională în acest caz.

„Nu este vorba despre Grecia împotriva Germaniei”, a spus el, „ci despre a menține, împreună, stabilitatea zonei euro”.

El a asigurat de ‘”enormul său respect pentru ceea ce a îndurat populația greacă” în ultimii ani, pe fondul derutei economice a Greciei.

In ce il priveste, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și-a exprimat și el îngrijorarea, ieri, la Bruxelles, dar, detaliu important, nu a acuzat doar Grecia pentru aceasta situatie.

„Rămân îngrijorat, nu sunt mulțumit de progresele realizate în cursul ultimelor zile și aș vrea ca și unii și ceilalți să se trezească”, a spus el.

Discuțiile tehnice s-au înmulțit în ultimele zile la Bruxelles și la Atena pentru a avansa în programul de reforme al Greciei și a găsi soluții la problemele cu lichiditățile ale acestei țări, dar ele întâmpină serioase dificultăți, notează AFP.

„Trebuie să găsim condiții acceptabile pentru toți”, a apreciat la rândul său Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice.

Condițiile sunt cele puse de Eurogrup la 20 februarie, când s-a decis prelungirea până la finalul lui iunie a programului de finanțare a Greciei în schimbul reformelor care vor fi stabilite până la sfârșitul lui aprilie, dar fata de care Grecia are mari obiectii.

Pe de alta parte, Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a respins, zilele trecute, ideea iesirii Greciei din zona euro ca fiind „un scenariu stupid”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.