Noi reguli privind câinii cu şi fără stăpân, în București

Conform coordonatorului de proiect al ASPA Razvan Bancescu, institutia are in vedere promovarea in Consiliul General al Municipiului Bucuresti a doua proiecte de hotărâre care vor introduce noi reguli in ceea ce priveste câinii fără stăpân, dar si in ceea ce priveste conditiile de detinere a câinilor cu stăpân.

Unul dintre aceste proiecte se va referi la interdictia de a hrani câinii fără stăpân pe domeniul public. Prin introducerea acestei interdictii, ASPA doreste să prevină formarea unor haite de câini, in jurul zonelor de hrănire, haite cu tendințe agresive de apărare a locurilor unde primesc hrană și apă.

Un alt proiect de hotărâre se va referi la conditiile de detinere ale câinilor de incintă. Bancescu spune că, la ora actuală, acesti câini provoacă mai multe incidente decât câinii fără stăpân. Este vorba despre acei câini care sunt tinuti in curtile unor societăti comerciale, in incintele unor santiere sau chiar in curtile unor institutii  publice, dar care au posibilitatea de a iesi pe domeniul public si provoacă incidente, având drept rezultat persoane mușcate pe domeniul public, explică seful de la ASPA. Până in prezent, au fost identificati peste 3000 de câini de incintă, in peste 290 de locatii, a mai declarat Bancescu pentru Bucuresti FM.

Proiectul de hotărâre a Consiliului General care va fi initiat de către ASPA va introduce reguli pentru detinerea responsabilă a câinilor de incintă. Astfel, in incintele unde câinii pot avea contact direct cu oamenii, acestia vor fi tinuti in tarcuri. In acele incinte unde câinii nu au contact direct cu oamenii, câinii pot fi tinuti si liberi, dar proprietarul incintei va fi obligat să o imprejmuiască cu un gard de minimum 1,8 metri inăltime, ASPA recomandând chiar o inăltime a gardului de 2 metri. Ochiurile gardului nu vor avea un diametru mai mare de 8 centimetri, ASPA recomandând ochiuri de 5 centimetri.

De asemenea, câinii de incintă vor trebui sa fie sterilizati si inscrisi in Registrul Câinilor cu Stăpân, asa cum prevede legea, pentru a putea fi identificați, în cazul în care ar fi găsiți pe domeniul public.

Nerespectarea acestor reguli, după adoptarea lor ca Hotarari ale Consiliului General al Municpiului Bucuresti, va fi sanctionată cu amenzi, a declarant Bancescu.

Trebuie subliniat faptul că aceste măsuri vin în contextul în care datele de la Centrul Antirabic al Spitalului Matei Balș atestă succesul incontestabil al Programului de gestionare a populației câinilor fără stăpân al Municipalității. Astfel, luna trecută, au fost înregistrate doar 74 de persoane mușcate de câinii fără stăpân. Spre comparație, la debutul programului, în septembrie 2013, numărul persoanelor mușcate de maidanezi ajungea la aproape 700.

Autor: Mircea Apostolescu

2 COMENTARII

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.