BucurestiFM iti spune povestea Pavilionului Romexpo

Complexul Expoziţional Romexpo este situat în partea de nord a Capitalei, pe Bd. Marăşti, nr. 65-67, locaţia fiind foarte cunoscută pentru găzduirea celor Pavilionul Romexpo BucurestiFM povesti de Bucuresti 5mai importante manifestari expozitionale din Romania si nu numai.

Pavilionul central al complexului, numit în timpul regimului comunist Pavilionul Expoziţiei Economiei Naţionale, a fost construit între anii 1963 si 1965, pe fostul spaţiu al tribunelor hipodromului Bucureşti, după planurile arhitecţilor Ascanio Damian, Mircea Enescu, Vera Hariton, şi inginer Dan Mateescu.

Pavilionul Romexpo BucurestiFM povesti de Bucuresti 10Pavilionul, înalt de 42 de metri si cu o suprafaţă construită de 10.000 mp are o formă circulară, cu diametru de 180 de metri şi are o cupolă cu un diametru de 93 metri.

Istoria complexului Romexpo începe din 1959, când autoritatea administrativă a Capitalei decide construirea unui spatiu expozitional, ca efect al cresterii economice accelerate si al extinderii relatiilor comerciale internationale.

Pavilionul Romexpo BucurestiFM povesti de Bucuresti 9În 1960, se realizează planurile construcţiei circulare, iar în 27 aprilie 1962 în cadrul unui congres la care au participat 11.000 de persoane, este inaugurat pavilionul central.

Arhitectura se încadra în linia celor cele mai noi tendinte din Europa, devenind o construcţie de referinţă pentru Bucuresti.

Pentru gestionarea evenimentelor expozitionale, în 1963 se înfiintează Oficiul de Expoziii din cadrul Camerei de Comert a României, care în 1968 devenea Întreprinderea de Târguri si Expozitii.

Institutia se ocup cu organizarea de expozitii în tară si a participărilor oficiale românesti la târgurile străine.

Pavilionul Romexpo BucurestiFM povesti de Bucuresti 1În octombrie 1970 are loc prima editie a TIB – Târgul International Bucuresti la care au participat peste 1.000 de expozanti din 30 de tări.

Suprafata expozitională a măsurat 70.000 mp până în 1981, când TIB s-a organizat bianual.

În mai 1974, a fost inaugurat TIBCO – Târgul International de Bunuri de Consum Bucuresti, desfăsurat pe o suprafată de 16.500 mp, având expozanti din 11 tări.
Din octombrie 1981, TIB si TIBCO au fuzionat, devenind expozitie anuală.

Pavilionul Romexpo BucurestiFM povesti de Bucuresti 2În decembrie 1991, Întreprinderea de Târguri si Expozitii a devenit ROMEXPO S.A., având ca actionar majoritar Camera de Comert si Industrie a României si a Municipiului Bucuresti.
Din acest moment, a început implementarea unui program strategic de diversificare a structurii evenimentelor expozitionale.

Astfel, în 2003, complexul ajunsese să găzduiască anual peste 40 de târguri, expozitii si saloane comerciale.
După un deceniu, în 2013, centrul expozitional a primit peste 500.000 de vizitatori la evenimentele desfăsurate pe o suprafată închiriată totală de aproape 157.700 mp.

Pavilionul Romexpo BucurestiFM povesti de Bucuresti 6Bilantul expozitiilor organizate si găzduite a totalizat 60 expozitii, iar numărul de evenimente, seminarii si conferinte s-a cifrat la aproximativ 300.

In urma cu citeva zile, conducerea Romexpo a anuntat că va investi 10 milioane de euro în următorii doi ani, pentru extinderea spaţiului expoziţional cu 36.000 de metri pătrati.

Pavilionul Romexpo BucurestiFM povesti de Bucuresti 3Romexpo a ajuns în timp un loc consacrat si pentru desfăsurarea Targului  Gaudeamus, organizat de Radio Romania precum si pentru evenimente muzicale si petreceri de anvergură.
Anul trecut Romexpo a găzduit mai multe concerte, printre care cel al cântăretului Peter Gabriel, al formatiei Thirty Seconds to Mars, iar la sfârsitul lunii iulie a avut loc showul trupei Dream Theater.

Sorin Savin

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.