Parlamentul European: rezolutie impotriva discriminarii femeilor

Discriminarile ale caror victime sunt femeile continua sa fie numeroase, iar politicile guvernamnetale trebuie să se schimbe pentru a realiza egalitatea între femei și bărbați, se spune intr-o rezolutie a Parlamentului European (PE)  adoptată ieri.

Conform  rezolutiei,  deși există progrese în anumite aspecte ale inegalității de gen, in Uniunea Europeana rămân încă multe lucruri de făcut pentru a reduce diferențele de salarizare, a îndepărta « peretele de sticlă » ce blochează cariera femeilor, a corecta lipsa de independență financiară a acestora, a îmbunătăți echilibrul dintre viața profesională și cea personală, ca și pentru a proteja drepturile și accesul femeilor la contracepție și avort.

« Schimbările au loc prea încet, iar drepturile femeilor au de suferit. Însă votul majoritar pentru această rezoluție arată că Parlamentul European susține egalitatea de salarizare, eforturile de combatere a violenței împotriva femeilor, este de acord cu propunerile privind concediul de maternitate și protejează accesul la avort » a declarat  raportorul PE Marc Tarabella după vot.

Eurodeputatii  au ajuns la concluzia ca in Europa continua sa existe diferențe de salarizare și de drepturi de pensie intre femei si barbati, discriminari privind poziția femeilor în procesele de luare a deciziilor politice și economice, iar gradul de saracie a femeilor dinc auza crizei economice ste mai ridicat decat la barbati.

PE mai sustine dreptul femeilor la sănătate sexuală și reproductivă, inclusiv prin apelul la contracepție și avort, si cere guvernelor europene să aplice directiva privind implementarea principiului egalității de șanse și de tratament a bărbaților și femeilor în chestiunile privind angajarea și locurile de muncă

De asemenea, legislativul comunitar încurajează femeile și bărbații să împartă responsabilitățile familiale. Tații ar trebui să aibă dreptul la cel puțin zece zile de concediu de paternitate plătit, se arată în texttul rezolutiei.

Pentru a ajuta la echilibrarea vieții profesionale a femeilor cu cea personală, deputații cer Comisiei Europene să ofere statelor membre mai mult sprijin financiar pentru a pune la punct sisteme de îngrijire a copiilor, cu costuri suportabile.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.