Peter Feranec, în concert la Sala Radio!

Peter FeranecPrimul dirijor principal străin din istoria celebrului Teatru Bolşoi din Moscova, muzicianul slovac Peter Feranec este invitat să dirijeze concertul Orchestrei Naţionale Radio, ce se va desfăşura vineri, 13 martie, la ora 19:00, la Sala Radio.

Programul serii este unul deosebit de atractiv: Beethoven – Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, una dintre cele mai cunoscute partituri dedicate viorii şi Rachmaninov – Simfonia a II-a, a cărei premieră absolută a avut loc sub bagheta compozitorului însuşi, la Sankt Petersburg, în februarie 1908.

Peter Feranec a fost dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonicii din Sankt Petersburg, dirijor şef al Teatrului Naţional Slovac din Bratislava, dirijor invitat al Teatrului Naţional Ceh din Praga, dirijor şef şi director muzical al Teatrului Mikhailovsky din Sankt Petersburg. După debutul pe scena Teatrului Balşoi din Moscova într-un spectacol de excepţie al Nunţii lui Figaro de W. A. Mozart, Peter Feranec a fost numit succesorul lui Alexander Lazarev, devenind astfel primul dirijor principal străin din istoria instituţiei.

Evenimentul de la Sala Radio va fi şi un prilej de a o aplauda, într-unul dintre concertele beethoveniene, şi pe tânăra Ioana Cristina Goiceaviolonistă Ioana Cristina Goicea, care a fost distinsă, în septembrie 2013, la doar 20 de ani, cu premiul I la prestigioasa competiţie internaţională Johannes Brahms (Pörtschach, Austria). În urma concursului organizat în februarie 2013 de Fundaţia Deutsche Stiftung Musikleben din Hamburg, violonista a câştigat dreptul de a cânta pe vioara Giambattista Guadagnini, realizată în 1761 la Parma. În prezent, tânăra artistă urmează cursurile renumitei universităţi de muzică Felix Mendelssohn Bartholdy, din Leipzig.

Ioana Cristina Goicea a concertat deja ca solistă cu numeroase orchestre : Filarmonica George Enescu, Orchestra Naţională şi Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Naţională de Tineret, Lüneburger Bachorchester, Norddeutsche Philarmonie, I Virtuosi Italiani, Kunitachi Symphoniker, Ansamblul Concertino etc., precum şi cu toate orchestrele simfonice din România. Alte săli de prestigiu în care a fost apreciată sunt Wiener Konzerthaus, Great Hall of the Latvian Music Academy (Riga), Hamburger Rathaus – Kaisersaal (Hamburg), Kanematsu Auditorium (Tokyo). A primit, totodată, invitaţia de a interpreta un recital pe scena renumitei „St-Martin-in-the-Fields” – Londra, în 2015.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile online, în oficiile Poştei Române, în magazinele de specialitate şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.