Mai puțini bani pentru sectoare, de anul viitor

Conform unui proiect de hotărâre aflat în dezbaterea comisiilor Consiliului General al Municipiului București, anul acesta suma ce va fi repartizată sectoarelor Municipiului București pentru echilibrarea bugetelor şi plata arieratelor, adică a datoriilor, va fi de aproape 83 milioane lei.

Bani-RON10-300x225Pentru anul viitor, această sumă va scădea, ajungând aproape la 57 milioane lei, urmând ca în 2017 şi 2018 să crească cu aproximativ 2 milioane de lei pe an, rămânând, însă, cu aproximativ 20 de milioane mai mică decât cea de anul acesta.

Trebuie spus că aceste sume reprezintă cote defalcate din impozitul pe venit și ele sunt repartizate pe sectoare, prin hotărâri ale Consiliului General. Suma anuală de repartizat este comunicată Primăriei Capitalei de către ANAF. Banii trebuie folosiți de primăriile de sector pentru achitarea datoriilor rezultate din neplata cheltuielilor de funcționare sau a investitiilor și pentru susținerea programelor de dezvoltare locală.

În ceea ce privește repartizarea pe sectoare propusă de către Executivul Primăriei Capitalei, aceasta avantajează sectoarele 3, 6 care primesc fiecare peste 16 milioane, și sectorul 2, care ar urma să primească peste 15 milioane de lei, în timp ce sectoarele sărace, 4 și 5, primesc doar ceva peste 12 milioane de lei. Sectorul 1, care are cel mai mare buget dintre toate sectoarele Capitalei, ar urma să primească aproape 10 milioane de lei. Criteriul propus de către Executivul Primăriei Capitalei pentru repartizarea acestor sume este acela al numărului de locuitori al fiecărui sector.

Reprezentanții principalelor grupuri politice din Consiliul General și-au exprimat dezacordul față de sumele propuse de către Executiv și față de criteriul numărului de locuitori. Atât șeful grupului PSD, Bogdan Georgescu, cât și viceprimarul PNL Cornel Pieptea sunt de părere că sectoarele sărace ar trebui să primească mai mulți bani, pentru a nu se adânci decalajul de dezvoltare intre acestea și Sectoarele 1, 2 și 3.

Din cauza acestui dezacord între Executiv și Consiliul General, proiectul de hotărâre privind repartizarea cotelor defalcate din impozitul pe venit nu a întrunit numărul de voturi necesare pentru a fi adoptat la ultimele două ședințe. El a fost retrimis la comisii, de unde va reveni pe ordinea de zi, probabil cu amendamente în favoarea sectoarelor cu bugete mici.

Autor: Mircea Apostolescu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.