Bucureşti FM îţi recomandă cartea de weekend: „12 creatoare care au schimbat istoria”

12-creatoare-care-au-schimbat-istoria_1_fullsize„LA inceputul sau, secolul 20 a asistat la nasterea breslei creatoarelor de moda. Desi practicau o profesie de traditie, personajele remarcabile ale lumii haute couture au avut multe tabuuri de infruntat.
Un creator renumit trebuia sa fie, din generatie in generatie barbat, in timp ce o femeie isi putea castiga doar un modest loc de croitoreasa.
Fare discutie, Rose Bertin a fot prima care a inceput sa imbrace curtile regale ale Europei incepand cu Maria Antoaneta.
In vremurile acelea se numea doar modista, dar ea reprezenta prototipul designerilor de moda contemporani ale caror creatii sunt cotate pe plan mondial. „

Asa se deschide cartea „12 creatoare care au schimbat istoria” scrisa de Bertrand Meyer-Stabley si aparuta la editura Baroque Books in traducerea Ioanei Baldea Constatinescu.
Cartea ne spune povestea a 12 creatoare de moda dintre care nu lipsesc Coco Chanel la Vivienne Westwood, cu opriri spectaculoase în biografiile unor nume iconice în istoria haute couture, ca Elsa Schiaparelli, Nina Ricci şi Miuccia Prada.

Si gasim aici de toate: somptuozitate şi eleganţă lejeră, tragedii personale şi idile cu iz de carte poştală, şampanie, parfumuri fine şi rochii desprinse, parcă, din visul unui Salvador Dalí. Un exerciţiu de rafinament seducător şi de istorie emoţionantă, adesea inedită şi, nu o dată, luxuriantă în detaliu, farmec şi stil.

Vom gasi de asemenea si rivalitati dar descrise in mod elegant: Clasicul miza pe alb, pe negru, pe gri. Concurenţa venea cu roz-aprins, violet şi auriu. Chanel îşi gândea colecţiile ca o reacţie „contra“, în vreme ce Schiaparelli concepea „pentru“. Bineînţeles, războiul celor două doamne va fi câştigat de Chanel, pentru că plebeul încăpăţânat învinge întotdeauna ari¬stocratul dispreţuitor.

Mai intalnim si alte nume, poate necunoscute pentru cititorul de astazi dar de mare notorietate la vremea lor: Madame Palmyre, autotputernica la 1830 ori Madame Baudrant si Madmoiselle Fauvert care dominau moda in vremea lui Louis Phillip.
Mai sunt si alte creatoare, toate femei puternice si indraznete care au schimbat nu doar moda ci si mentalitatile.
Va las insa sa le descoperiti singuri atunci cand veti citi „ 12 creatoare care au schimbat istoria” .

Eu va mai spun doar atat: nu veti lasa cartea din mana pana cand nu veti intoarce si ultima pagina.

Text: Cristina Toma

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.