Modificari importante pentru medicii de familie!

medic-familie-oradeaMedicii de familie nu vor mai fi obligaţi să aibă un număr de cel puţin 800 de pacienţi înscrişi pe listă pentru a încheia un contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. In felul acesta si medicii tineri vor putea avea mai usor acees la contractele cu casa de asigurări de sănătate.
Proiectul noului contract-cadru a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi prevede modificări importante pentru medicii de familie.

Aceştia vor fi obligaţi să-şi modifice complet structura prin care îşi construiesc veniturile şi să pună accentul pe oferirea de servicii şi mai puţin pe atragerea unui număr mare de pacienţi pe listă.
Se încearcă şi interzicerea comisioanelor plătite medicilor de familie de către laboratoare, spitale private sau alţi furnizori din sistemul medical, pentru ca aceştia să-şi trimită pacienţii să efectueze investigaţii suplimentare în laboratorul care acordă comisionul.
Cei care nu respectă această prevedere, riscă pierderea contractului cu casa de asigurări pe o durată de 5 ani.

Cat ii afecteaza pe medici incetarea platii comisioanelor de la  laboratoare? Medic de familie Sandra Alexiu:

Medicii vor putea încheia contracte cu CNAS şi prin transmiterea contractelor în format electronic.

Numărul maxim de consultaţii la domiciliu a fost majorat de la 21 la 42.

În privinţa serviciilor medicale incluse în pachetul de bază, numărul acestora a fost mărit, incluzând de pildă psihoterapia pentru copil/adult sau kinetoterapia în cazurile copiilor cu autism.

Şi în stomatologie se lărgeşte aria serviciilor acoperite prin pachetul de bază, practic toate cele care erau până astăzi oferite doar copiilor până în 18 ani urmând a fi oferite tuturor asiguraţilor.
Trebuie mentionat faptul că guvernul nu a mărit în 2015 bugetul alocat Sănătăţii faţă de anul precedent.

Text: Mihaela Arion

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.