Declaratii din ce in ce mai dure intre Washington si Moscova

“Ucraina se luptă pentru supravieţuire”, a afirmat astazi vicepreşedintele american Joe Biden, care a acuzat Rusia de “escaladarea” conflictului şi pe preşedintele Vladimir Putin că “ignoră toate acordurile semnate” relatează AFP şi Reuters.

“Rusia continuă să contribuie la escaladarea conflictului trimiţând mercenari şi tancuri”, a afimat Biden înainte de o întâlnire la Bruxelles cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

In mod ironic, Biden a vorbit despre “mici omuleţi verzi, fără însemne, soldaţi pentru operaţiuni speciale foarte sofisticate” ca replica la declaratiile insistente ale Moscovei  ca nu exista trupe ale armatei regulate ruse in Estul Ucrainei.

“Preşedintele Putin continuă să ceară noi planuri de pace, în timp ce trupele sale se desfăşoară în Ucraina, şi ignoră total fiecare dintre acordurile semnate de ţara sa, inclusiv acordurile de pace de la Minsk”, a acuzat Biden.

Denunţând acest “asalt”, vicepreşedintele SUA a subliniat că “nu trebuie să i se permită Rusiei să redeseneze harta Europei”.

Potrivit lui Joe Biden, SUA şi Europa trebuie să fie “solidare” şi “ferme” în acest moment.

“Trebuie să acţionăm ca un întreg, noi, Statele Unite, şi Europa, trebuie să fim alături de Ucraina în acest moment. Ucraina are nevoie de asistenţa noastră financiară şi de sprijin în contextul în care continuă reformele. Chiar şi în faţa unui asalt militar ei încearcă să continue reformele”, a mai spus vicepreşedintele SUA.

El nu a făcut nicio referire la o posibilă livrare de arme americane către Ucraina pentru a lupta cu separatiştii în estul ţării, în privinţa căreia unii lideri europeni se tem că ar putea duce la escaladarea conflictului.

Vicepreşedintele SUA se află la Bruxelles, în timp ce preşedintele francez François Hollande şi cancelarul german Angela Merkel sunt aşteptaţi la Moscova pentru a încerca să-l convingă pe Vladimir Putin să accepte un nou plan de pace în contextul intensificării ofensivei separatiştilor proruşi în estul Ucrainei.

Ieri, Merkel si Hollande s-au aflat la Kiev, unde au discutat planul de pace cu presedintele Petro Porosenko.

In razbopiul declaratiilor dintre Washington si Moscova, ieri, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse Aleksandr Lukaşevici, a avertizat ca o decizie a Washingtonului privind o eventuală livrare de arme letale americane, cerută de Kiev pentru a combate rebeliunea prorusă din estul Ucrainei, “este susceptibilă să aducă un prejudiciu colosal relaţiilor ruso-americane”.

Potrivit lui Lukaşevici, scopul politicii SUA este simplu: de a împiedica procesele de integrare fireşti din spaţiul Comunităţii Statelor Independente (CSI).

“Bugetul militar al SUA are prevăzuţi 640 de milioane de dolari, destinaţi Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei, în scopul, citez din document, “contracarării Rusiei”. Dacă SUA au decis să treacă în bugetul lor ajutoare speciale pentru contracararea Rusiei, înseamnă că acest proces a mers prea departe”, a mai declarat Lukaşevici,

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.