Ziua Mondială a Zonelor Umede, sărbătorită astăzi

ziua-mondiala-a-zonelor-umede-copyZiua Mondială a Zonelor Umede; acţiuni de sensibilizare a opiniei publice privind importanţa acestor ecosisteme
Agenţia pentru Protecţia Mediului Ilfov (APMI) va organiza azi, cu ocazia zilei Mondiale a Zonelor Umede, acţiuni şi activităţi destinate sensibilizării şi conştientizării opiniei publice cu privire la valoarea zonelor umede, a beneficiilor şi serviciilor furnizate de aceste ecosisteme, dar şi asupra vulnerabilităţii acestora la impactul activităţilor umane.

Ziua de 2 februarie reprezintă data adoptării Convenţiei asupra zonelor umede în anul 1971, în oraşul iranian Ramsar de pe malul Mării Caspice.

Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului Ilfov, zonele umede reprezentative pentru judeţul Ilfov sunt aria naturală protejată Lacul Snagov şi siturile Natura 2000: Grădiştea – Căldăruşani – Dridu, Scroviştea, Lacul şi Pădurea Cernica.

„Acestea se caracterizează printr-o varietate a biodiversităţii. Plantele acvatice, avifauna şi elementele de ihtiofaună convieţuiesc permanent sau temporar în aceste ecosisteme, demonstrând forme şi faze de evoluţie diferenţiată ale raporturilor organismelor vii cu mediul lor de viaţă”, se arată în comunicat.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Ilfov anunţă că, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială numărul 1 Dascălu din judeţul Ilfov, va organiza la sediul şcolii o acţiune care va marca acest eveniment prin realizarea unei expoziţii de desene făcute de elevii şcolii.

„Pentru a celebra evenimentul, Agenţia pentru Protecţia Mediului Ilfov organizează o acţiune de informare/conştientizare privind zonele umede din Situl Natura 2000 Scroviştea, cu reprezentanţii autorităţilor publice locale Ciolpani şi Periş din judeţul Ilfov.

Importanţa zonelor umede rezidă din faptul că se comportă ca nişte uriaşe filtre de apă, asigurând o apă potabilă pentru necesarul de zi cu zi al populaţiei. Nu trebuie neglijat factorul recreativ al zonelor. Sănătatea lor reprezintă sănătatea întregului ecosistem, precum şi a populaţiei umane”, se mai spune în comunicat.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.