Cateva zeci de militari NATO vor stationa in Romania

NATO a anunţat astazi că va desfăşura unităţi de mici dimensiuni în şase ţări din estul Europei – Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Bulgaria – pentru a ajuta la coordonarea forţei create ca reacţie la acţiunile Rusiei din Ucraina, relatează agenţia Associated Press, citată de ABC News.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat astazi, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, că unităţile vor fi primele de acest tip în cele şase ţări.

La reuniunea din  5 februarie, miniştrii apărării din cele 28 de state membre NATO vor discuta despre noua forţă de reactie rapida , care va putea interveni  în orice punct sensibil din Europa,

Stoltenberg a mai spus că ţările care vor oferi cele câteva mii de militari ce vor fi pregătiţi a fi desfăşuraţi ar urma să fie anunţate săptămâna viitoare.

Norvegia, Germania şi Olanda sunt pregătite să contribuie.

Fiecare unitate NATO desfasurata in cele 6 tari est-europene ar urma să cuprindă numai câteva zeci de militari. Unităţile vor programa şi pregăti exerciţii militare şi vor oferi servicii de comandă şi control pentru orice întăriri de care noua forţă de reacţie rapida ar avea nevoie.

“Vor avea un rol cheie, deoarece vor reprezenta legătura între forţele naţionale şi forţele NATO. Vor face planuri, vor organiza exerciţii, pentru a oferi unele elemente-cheie de comandă pentru întăriri”, a spus Stoltenberg.

Forţele NATO au desfăşurat circa 200 de exerciţii militare în 2014, iar Stoltenberg a promis că acestea vor continua, în contextul în care Alianţa se adaptează la prezenţa tot mai mare a avioanelor de război ruseşti în spaţiul aerian european.

NATO a interceptat anul trecut peste 400 de avioane militare ruseşti.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.