S-a ieftinit benzina!

Benzina-sintetica-webPretul benzinei 95 a ajuns, ieri, la unele statii Petrom, la mai putin de 5 lei pe litru, cu 20% mai putin decat nivelul maxim, inregistrat in luna iulie.

Aceasta noua ieftinire a intervenit in conditiile in care, tot ieri, pretul barilului de petrol a scazut sub 50 de dolari la bursa din Londra si sub 48 de dolari la cea din New York.

In comparatie cu nivelurile atinse in luna iunie, petrolul s-a ieftinit asadar pe plan international cu peste 50%.

Miercuri premierul Victor Ponta a solicitat o discutie cu companiile petroliere pentru a vedea de ce pretul benzinei a scazut cu mai putin decat cel al petrolului.

Romania nu este, insa, singura tara in aceasta situatie – in toata Uniunea Europeana decalajul dintre cele doua evolutii este evident.
In UE media ieftinirilor a fost de 18 procente.

Una dintre explicatii este ca in toata Europa taxele si accizele reprezinta mai mult de jumatate din pretul la pompa al combustibililor.
Pe de alta parte, o asociatie de protectie a consumatorilor din Franta a remarcat zilele trecute ca, in cazul prabusirii cotatiilor petrolului, companiile petroliere prefera sa-si majoreze marjele de profit inainte de a decide si scaderea preturilor la pompa.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.