“Grexit”- Bruxelles-ul spune “Exclus!”

Apartenenţa unei ţări la zona euro este irevocabilă, a afirmat astazi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE), răspunzând unei întrebări privind eventuala renunţare de către Grecia la moneda unică europeană, transmite Agentia France Presse (AFP).

”Apartenenţa la euro este irevocabilă”, a spus Annika Breidthardt în cursul conferinţei de presă cotidiene a CE, precizând că această chestiune este reglementată de ‘articolul 140, paragraful 3’ al Tratatului de la Lisabona.

”Nu vom intra în speculaţii şi scenarii ce riscă să fie interpretate într-un context care nu se potriveşte”, a adăugat Margaritis Schinas, principalul purtător de cuvânt al executivului UE.

Precizarea CE survine în contextul informaţiilor publicate sâmbătă de săptămânalul german Der Spiegel potrivit cărora guvernul german consideră inevitabilă o ieşire a Greciei din zona euro dacă partidul de stânga Syriza câştigă alegerile legislative din 25 ianuarie.

Aceste informaţii facute publice sunt considerate o modalitate prin care Berlinul incerca sa exercite presiuni asupra electoratului grec.

Comisia Europeană a insistat luni pe succesul zonei euro, reamintind că Lituania a devenit pe 1 ianuarie al 19-lea stat membru UE care adoptă moneda euro.

Comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici, lansase pe 29 decembrie un apel către cetăţenii greci să susţină la apropiatele alegeri legislative partidele care accepta masurile considerate ”esenţiale pentru ca Grecia să prospere din nou în interiorul zonei euro”.

”Grecii sunt liberi să-şi aleagă în mod suveran conducătorii”, a declarat tot astazi preşedintele francez François Hollande, care a precizat că doar Grecia poate lua o decizie cu privire la apartenenţa la zona euro.

Discutiile pe acesta tema au captat o noua intensitate dupa ce, luna trecuta, Parlamentul de la Atena a esuat in incercarea de a-l desemna pe seful statului.

Conform Constitutiei tarii, esecul impune dizolvarea legislativului.

Sondajele de opinie indica drept principal favorit pentru viitoarele alegeri Partidul Syriza, eurosceptic si oponent clar al masurilor de austeritate impuse Greciei de UE si FMI.

Liderul partidului, Alexis Tsipras, a declarat, totusi, ca sustine apartenenta Greciei la moneda unica europeana.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.