Priorităţile Ministerului Sănătăţii

sanatate1Ministerul Sănătăţii şi-a stabilit obiectivele pentru anul 2015. Printre priorităţi, se numără dezvoltarea programelor de prevenţie, cu obiective ca depistarea surdităţii la nou-născut şi a cancerului de col, realizarea de transplanturi pulmonare, introducerea unei noi terapii pentru hepatita C şi construirea a trei spitale regionale (Iaşi, Timişoara şi Craiova).

Se doreşte, de asemenea, continuarea procesului de actualizare a listei de medicamente compensate şi gratuite, precum şi realizarea de investiţii în sistem cu fonduri din surse externe
Astfel, actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite va continua prin introducerea unor noi terapii pentru bolnavii cronici.

Tot în 2015, o serie de molecule evaluate vor fi introduse în listă prin mecanismul cost-volum, urmând să aibă loc, de asemenea, prima delistare şi introducerea unora într-un nivel de compensare mai mic.

În privinţa dezvoltării şi extinderii programelor naţionale de sănătate, pentru 2015 a fost dublate sumele alocate, de la 300 milioane de lei la peste 650 milioane de lei. În aceste condiţii, Ministerul Sănătăţii va derula şi va dezvolta programul naţional gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin.

Se va dezvolta şi programul pentru prevenirea deficienţelor de auz, prin extinderea la nivel naţional a screeningului pentru depistarea precoce a acestui fel de probleme la nou-născuţi.
Un alt obiectiv al noului an este continuarea dezvoltării programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană.
De asemenea, anul 2015 va aduce reluarea Programului naţional de fertilizare in vitro.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.