2014 – în retrospectivă

Film - cinemaÎn retrospectivă, anul 2014 a schimbat România în bine. A fost anul in care romanii şi-au ales un nou preşedinte şi au dat un semnal clasei politice.
Cel mai important eveniment politic a fost scrutinul prezidenţial din luna noiembrie, câştigat de reprezentantul susţinut de PNL şi PDL, Klaus Iohannis.

Tot în 2014, creșterea economică a început să se vadă în buzunarele românilor. Salariile și pensiile au crescut constant.
Fondurile europene au fost absorbite în proporție de peste 50% și creșterea PIB-ului țării este printre cele mai mari din UE, potrivit Institutului National de Statistica.

Anul 2014 a adus schimbări si pe plan internaţional, fiind dominat de conflictul din Ucraina, ce a generat puternice tensiuni între Rusia şi Occident, dar şi un val de emoţie după decapitarea unor ostatici occidentali de către gruparea Stat Islamic şi tragediile avioanelor Malaysia Airlines.

În 2014, epidemia de Ebola a făcut ravagii pe continentul african. A izbucnit în Africa de Vest, în martie şi s-a răspândit rapid, devenind cea mai gravă de la descoperirea acestei boli, în 1976. La 29 decembrie, bilanţul anunţat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii era de 7.842 de morţi în şase ţări – Liberia, Guineea, Sierra Leone, Nigeria, Statele Unite şi Mali. Numărul total al cazurilor raportate este de peste 20.000, dar OMS recunoaşte că datele sunt subestimate, având în vedere dificultatea colectării datelor.

Tot 2014, Scoţia a organizat un referendum istoric la 18 septembrie pentru a-şi redobândi independenţa faţă de Marea Britanie, pe care a pierdut-o în urmă cu trei secole.
Acesta a fost respins de 55,42 la sută din populaţie, însă a adus regiunii promisiuni de autonomie extinsă din partea premierului britanic David Cameron.

În Spania, 2014 a însemnat și încoronarea unui nou rege. La 19 iunie, Felipe al VI-lea de Bourbon, în vârstă de 46 de ani, a depus jurământul în Parlamentul de la Madrid, după abdicarea tatălui său, Juan Carlos, după 39 de ani de domnie. El a moştenit o monarhie contestată şi o ţară afectată de criză economică şi şomaj şi va trebui să răspundă multor speranţe.

Și deși anul 2014 se poate numi „anul Ebola” si „anul Statului Islamic”, cotidianul britanic The Telegraph l-a declarat ca fiind unul dintre cei mai buni ani din istorie.
În cazul razboaielor, spre exemplu, viețile noastre sunt acum mult mai liniștite decat în orice moment cunoscut pentru specia umană, scrie The Telegraph.
Recent s-au sarbatorit 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului, care a deschis o perioada de calm la nivel mondial.
Împreună cu pacea vine însă și prosperitatea.
Potrivit unui studiu, speranța de viată globală a atins un nou record de 71 de ani, cu șase ani mai mare decat în 1990.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.