Peste 7.000 de persoane au căzut victime până acum epidemiei EBOLA. Cum se manifestă boala şi când apar simptomele

Numărul deceselor provocate de epidemia de febră hemoragică Ebola în vestul Africii a ajuns la 7.373, dintr-un total de 19.031 de cazuri raportate, anunţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Din 17 decembrie, data publicării precedentului bilanţ al OMS, numărul morţilor a crescut cu 458 şi cel al cazurilor înregistrate cu 428.

În Sierra Leone, sunt înregistrate 2.477 de persoane decedate din totalul de 8.759 de cazuri de îmbolnăvire.

În Liberia s-au înregistrat 7.819 cazuri de Ebola, dintre care 3.346 mortale.

Actuala epidemie de Ebola a izbucnit în Guineea, în decembrie 2013. Între timp, în această ţară au fost raportate 2.453 de cazuri de îmbolnăvire, dintre care 1.550 mortale.

Şase persoane au murit de Ebola în Mali, una în Statele Unite şi opt în Nigeria.

Este cea mai gravă epidemie de Ebola de până acum, eclipsând-o pe cea din 1976 – anul în care a fost descoperit acest virus mortal.

Nu riscați să vă infectați cu Ebola dacă stați în apropierea cuiva care are virusul, pentru că nu se ia prin aer, așa cum se întâmplă cu gripa sau virozele respiratorii.

În schimb, Ebola se transmite prin contact direct cu fluidele umane. Dacă sângele cuiva infectat sau saliva sa ajunge în ochii altei persoane, în nas sau în gură, infecția se poate transmite.

În epidemia care are loc acum, cele mai noi cazuri de infectare s-au produs în cazul celor care au avut grijă de persoanele bolnave sau care au pregătit corpurile celor decedați pentru înmormântare. Acest virus poate rezista pe diferite suprafețe, astfel că orice obiect infectat cu fluide (cum sunt mănușile de latex sau acele hipodermice) ar putea răspândi boala.

În unele țări din Africa de Vest se crede că simpla rostire cu voce tare a cuvântului Ebola are drept rezultat apariția bolii.

Aceste credințe reprezintă un obstacol major pentru specialiștii din grupuri precum Medici Fără Frontiere, care încearcă să combată epidemia. Unii oameni dau vina chiar pe acest medici pentru răspândirea virusului și apelează la vrăjitori pentru tratament.

Ce-i drept, scepticismul lor nu este chiar fără o sămânță de adevăr.

În trecut, personalul spitalelor nu a luat suficiente măsuri de precauție, astfel încât a devenit agent de transmitere a virusului.

Simptomele apar de obicei la 8 sau 10 zile după contactul cu virusul Ebola, conform Centrului american pentru Controlul și Prevenția Bolilor.

La început seamănă cu gripa: migrenă, febră și diverse dureri. În unele cazuri mai apar și iritații, urmate de diaree și vărsături.

Apoi, în jumătate dintre cazuri, Ebola se agravează, cauzând hemoragie victimelor.

Unii vomită sânge sau în urină, iar alții sângerează sub piele sau din ochi și gură. Însă nu sângerările ucid pacientul, de obicei, ci mai degrabă vasele de sânge care se sparg în corpul victimei, provocând o scădere a presiunii sângelui atât de mare, încât inima, rinichii și alte organe nu mai pot funcționa.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.