Testare audiometrică pentru nou-născuţi

copii audiometrieDe anul viitor, toţi copiii nou-născuţi vor beneficia de testare audiometrică. Screeningul auzului este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima lună de viaţă.

Ministerul Sănătăţii intenţionează dezvoltarea intervenţiei Prevenirea deficienţelor de auz prin screening neonatal prin extinderea screeningului pentru depistarea precoce a deficienţelor de auz la nou născut la nivel naţional.

„Pentru dezvoltarea copilului este deosebit de important ca surditatea să fie depistată cât mai devreme pentru a asigura în timp util tratamentul adecvat. Screeningul auzului la nou născuţi este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima lună de viaţă. Din această cauză am hotărât ca, începând cu anul 2015, să asigurăm procedurile de screening în toate maternităţile şi pentru toţi copiii nou născuţi. „, a explicat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Instruirea personalului medical, dar şi dotarea tuturor celor 150 de maternităţi de pe teritoriul României cu aparatura necesara se vor face din fonduri europene, a mai precizat Bănicioiu.

În prezent, testarea pentru depistarea surdităţii nou-născuţilor se desfăşoară în 17 maternităţi din ţară care dispun de condiţiile necesare.
Din 2015 însă, procedurile de testare se vor realiza în toate maternităţile. Copiii care nu vor trece testele de screening vor fi îndrumaţi către unităţile sanitare de specialitate pentru continuarea investigaţiilor audiologice.

Tratamentul pentru deficienţa de auz este asigurat, gratuit, prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.