Bonele vor fi angajate cu contract de munca sau PFA

Bonele vor fi angajate cu contract de munca sau PFA. Legea care reglementeaza profesia de bona a fost promulgată de presedintele Traian Basescu.
La inceputul lunii, Camera Deputaților a adoptat propunerea legislativă ce reglementează profesia de bonă, iniţiată de peste 60 de parlamentari din toate partidele.

Președintele Traian Băsescu a semnat, marți, decretul de promulgare a legii privind exercitarea profesiei de bonă, în baza unui contract individual de muncă încheiat între bonă şi o persoană juridică sau prin desfăşurarea activităţii acesteia ca persoană fizică autorizată, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale, remis redacției.

Proiectul prevede că exercitarea profesiei de bonă se face în baza unui contract individual de muncă încheiat între bonă şi o persoană juridică sau prin desfăşurarea activităţii bonei ca persoană fizică autorizată.

bona1Astfel, orice persoană poate ocupa această funcţie trebuie dacă un titlu oficial de calificare recunoscut sau echivalat pentru profesia de bonă. Ea trebuie să fie aptă din punct de vedere medical, psihologic. Se cere, de asemenea, să nu aibă antecedente penale. Documentele în acest sens se reînnoiesc anual.

În desfăşurarea activităţii, bona îndeplineşte cel puţin următoarele atribuţii: îngrijirea şi supravegherea copilului; hrănirea copilului; acordarea primului-ajutor în caz de îmbolnăvire/accidentare a copilului; informarea reprezentanţilor legali ai copilului cu privire la evoluţia acestuia, precum şi informarea de urgenţă a angajatorului referitor la apariţia unor situaţii deosebite cu privire la copil; însoţirea copilului la activităţi recreative, culturale, artistice, sportive şi şcolare proprii vârstei sau sprijinirea acestuia pentru desfăşurarea unor asemenea activităţi, precum şi realizarea de activităţi de educare şi dezvoltarea de abilităţi de viaţă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.