Bucureşti FM îţi recomandă cartea de weekend: „Povestea vieţii mele”!

„Ei bine doctor Freud, eu încep acolo unde terminați dumneavoastră. Dumneavoastră vă întâlniți cu pacienții în decorul artificial al cabinetului. Eu îi întâlnesc pe stradă, în casele lor, în mediul lor natural. Dumneavoastră le analizați visele. Eu le dau curaj să viseze din nou. Dumneavoastră îi analizați și îi fragmentați. Eu îi ajut să își exteriorizeze rolurile conflictuale și îi ajut să pună fragmentele laolaltă””

povestea-vietii-meleCine credeți că a avut curajul să îi spună aceste cuvinte lui Sigmund Freud, aflat în culmea carierei sale, chiar la Viena în fața atâtor studenți, dintre care unii pur și simplu îl divinizau?

Autorul acestor vorbe este chiar un bucureștean care avea să schimbe lumea și mai ales pe cea a terapiilor psihologice, este Jakob Levy Moreno care a povestit acest lucru, consemnat se pare si de alte surse in cartea “Povestea vietii mele” apărută in traducere românescă la editura Trei.

Cartea frapează, mai ales prin sinceritate, autorului nu îi este rușine de gândurile și idealurile lui din adolescență când așa cum o spune și el a incercat să se joace de-a Dumnezeu.

Jakob Levy Moreno se naște la București într-o familie de evrei sefarzi sosiți în orașul lui Bucur din Istambul, și își va petrece primii ani ai copilăriei, la București unde va merge la școala rabinului Haim Bejarano. Este marcat profund de oamenii –de toate etniile și religiile pe care îi întâlnește aici, de poveștile mamei sale dar și ale altor femei care îi calcă pragul acesteia.

Familia se va muta apoi la Viena, întâi temporar iar apoi definitiv. Iși va petrece adolescența într-o Vienă plină de oameni săraci, refugiați, pe care el un adolescent idealist ce se visa un al doilea Mesia, impreună cu alți prieteni –atât creștini cât și evrei încearcă să îi ajute.

Totodată, Jakob Levy Moreno, citește mult – de la scrierile mistice evreiesti la filosofii greci si germani si, este de-a dreptul fascinat de Kabbala.

Dorește asemenea altor tineri să se înroleze în armată la izbucnirea primului război mondial dar este refuzat. Insă deși doar student la medicină este acceptat ca medic al unor tabere de refugiați.

Va termina medicina, își va continua cercetările in domeniul psihologiei în Austria iar apoi din 1925 va emigra in Statele Unite ale Americii. Va introduce in psihoterapie metoda psihodramei care abordeaza personalitatea individului din punctul de vedere al specificității fiecaruia. Tot Jakob Levy Moreno va fi si unul dintre întemeietorii terapiei de grup pentru că după părerea sa omenii de imbolnăvesc în cadrul unor grupuri și se pot vindeca tot in cadrul unui grup.

Însă până aici Jakob Levy Moreno a parcurs un drum lung și interesant de-a lungul căruia a întâlnit oameni interesanți, personalități ce aveau să schimbe soarta lumii și în bine dar în rău. Despre toți aceștia și toate încercările prin care a trecut el povestește în autobigrafia sa “Povestea vieții mele” pe care nu o veți lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.

Autor: Cristina Toma

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.