Vladimir Putin declara ca nu vrea sa rupa relatiile cu SUA si UE, dar nu renunta la Crimeea

Crimeea este la fel de sfântă pentru Rusia ca Muntele Templului pentru evrei, a declarat astazi preşedintele rus Vladimir Putin, în discursul său anual despre starea naţiunii, rostit la Kremlin în faţa camerelor reunite ale Parlamentului federal, relatează agentia Reuters.

“Pentru Rusia, Crimeea sau Chersonesul (Tauric, vechea denumire a peninsulei) şi Sevastopolul au semnificaţie civilizaţională şi sacră uriaşe, la fel ca Muntele Templului din Ierusalim pentru cei care mărturisesc islamul şi iudaismul”, a afirmat şeful statului rus, citat de Ria Novosti, adăugând că aşa va fi “acum şi pentru totdeauna”.

“Aici în Crimeea, în vechiul Chersones, aşa cum este numit în cronicile ruseşti, a fost botezat cneazul Vladimir, care apoi a creştinat Rusia’, a afirmat Putin, catalogând drept ‘un moment istoric’ reunificarea Crimeii şi a Sevastopolului cu Rusia. ‘Crimeea este în mod inerent legată de Rusia”, a adăugat el

Putin a numit drept frate poporul ucrainean  şi a spus că fiecare popor are dreptul inalienabil la propria cale de dezvoltare, inclusiv Ucraina, şi că Rusia va respecta această alegere.

Făcând bilanţul unui an marcat de criza ucraineană, preşedintele rus a declarant, totusi, că “Rusia a demonstrat că îşi poate apăra compatrioţii” din afara graniţelor, într-o aluzie clară la locuitorii Crimeii anexate în luna martie, precum şi la populaţia din estul Ucrainei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a mai afirmat că Rusia nu are nicio intenţie  “să rupă” relaţiile cu Europa şi SUA, dar  a criticat din nou Statele Unite care “încearcă să influenţeze, în culise sau direct, relaţiile noastre cu vecinii nostril”.

“Uneori, nici nu ştii cu cine este mai bine să vorbeşti, cu guvernele unor ţări sau direct cu patronii şi sponsorii lor americani”, a spus în glumă preşedintele rus.

In acelasi timp, liderul de la Kremlin a afirmat ca unele ţări ar dori să vadă Rusia dezmembrată la fel ca Iugoslavia, dar Moscova nu va permite să se întâmple acest lucru.

Şeful statului rus a criticat intenţia SUA de a construi un sistem de apărare antirachetă în Europa şi a spus că nu au niciun sens tentativele de a se discuta cu Rusia de pe poziţii de forţă.

In opinia lui Vladimit Putin criza din Ucraina nu este decât un pretext pentru a impune sancţiuni Rusiei, pentru ca occidentalii doresc de mult timp să frâneze marşul Rusiei.

“Sancţiunile nu sunt decât o reacţie nervoasă a SUA şi a aliaţilor lor”, a estimat Putin, care a adaugat ca “chiar şi fără aceasta (Crimeea/Ucraina) ei ar fi inventat altceva pentru a frâna posibilităţile crescânde ale Rusiei”. “Această manieră de a acţiona nu datează de ieri”, a mai spus şeful statului rus.

In urma cu doua zile oficiali rusi au confirmat faptul ca in Crimeea a fost instalat cel mai modern sistem rusesc de rachete anti-aeriene, S-300PMU, sistem care, in opinia lor, va asigura protectia totala a spatiului aerian din peninsula.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.