Mai multe informatii pe etichetele produselor alimentare !

Din 13 decembrie, producatorii si distribuitorii vor fi obligati sa se alinieze noilor reguli europene in domeniu.
Etichetele vor contine denumirea produsului, lista de ingrediente, posibile substante alergene, durata de consum, tara de provenienta si instructiuni de utilizare.
Obligatorii vor fi si informatiile nutritionale sau de sanatate precum valoarea energetică și cantitatea de grăsimi, acizi grași saturați, glucide, zaharuri, proteine și sare.
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Marius Dunca spune ca in acest mod consumatorii vor sti mai bine ce cumpara.

Ce trebuie scris pe etichetă conform noului Regulament al Uniunii Europene:

– denumirea produsului alimentar;
– lista ingredientelor;
– orice ingredient sau adjuvant tehnologic sau provenit dintr-o substanță sau dintr-un produs care provoacă alergii sau intoleranță, utilizat în fabricarea sau prepararea unui produs alimentar și încă prezent în produsul finit, chiar și într-o formă modi­ ficată;
– cantitatea de anumite ingrediente sau categorii de ingre­diente;
– cantitatea netă de produs alimentar;
– data durabilității minimale sau data limită de consum;
– condițiile speciale de păstrare și/sau condițiile de utilizare;
-numele sau denumirea comercială și adresa operatorului din sectorul alimentar menționat
– țara de origine sau locul de proveniență
– instrucțiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar;
– pentru băuturile care conțin mai mult de 1,2 % de alcool în volum, concentrația alcoolică dobândită;
– o declarație nutrițională.

Etichetarea nutriţională

Etichetarea nutrițională obligatorie trebuie să includă inclusiv toate informațiile următoare, precum și cantitatea nutrienților sau a altor substanțe pentru care au fost efectuate mențiuni nutriționale sau de sănătate: valoarea energetică și cantitatea de grăsimi, acizi grași saturați, glucide, zaharuri, proteine și sare.
Valoarea energetică trebuie exprimată atât în kJ (kilojouli), cât și în kcal (kilocalorii). Mai întâi trebuie menționată valoarea în kilojouli și apoi valoarea în kilocalorii. Poate fi utilizată abrevierea kJ/kcal.

Cum trebuie să arate eticheta

În cazul produselor alimentare preambalate, informațiile obligatorii trebuie să apară direct pe ambalaj sau pe eticheta atașată acestuia. „Etichetă” înseamnă orice marcaj, marcă, semn, imagine sau altă descriere scrisă, imprimată, ștanțată, marcată, gravată sau tipărită pe un produs alimentar sau atașată ambalajului sau recipientului unui astfel de produs.
Etichetele trebuie să fie ușor vizibile, lizibile și, după caz, de neșters. Informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare nu trebuie să fie în niciun caz disimulate, ascunse, trunchiate sau separate prin orice alte reprezentări scrise sau imagini sau prin orice alt element intercalat.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.