Firmele vor trebui să renunţe la casele de marcat cu role de hârtie

Firmele din România vor trebui să treacă de la case de marcat cu role de hărtie, la cele cu jurnal electronic. Ministrul Finanţelor, Ioana-Maria Petrescu, a afirmat că schimbarea se va face în decursul unui an şi jumătate.

Iniţiativa face parte dintr-un set de măsuri de reducere a evaziunii fiscale pe care îl va promova Ministerul Finanţelor Publice , alături de introducerea unei loterii fiscale şi de schimbul automat de informaţii între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi bănci.

casa de marcatRomânia este singura ţară din Europa care încă mai utilizează case de marcat cu role de hârtie, în timp ce casele de marcat cu jurnal electronic pot fi conectate la un server central, iar Ministeul Finanţelor Publice poate urmări tranzacţiile şi poate combate evaziunea pe TVA, a arătat Ioana Petrescu.

Aceasta a mai spus că măsura va duce la reducerea costurilor pe care le au companiile cu depozitarea rolelor de hârtie, care trebuie păstrate un număr de ani, costurile fiind de 150 de euro pe an, pe casă de marcat.

Măsura va fi implementată în decursul unui an şi jumătate. Firmele mari urmează să adopte casele de marcat cu jurnal electronic într-o perioadă de timp mai scurtă, în timp ce IMM-urile vor avea mai mult timp la dispoziţie.

O altă măsură din pachetul de măsuri antievaziune este introducerea unei loterii fiscale, aşa cum s-a întâmplat în state precum Slovacia, Malta sau Portugalia, în timp ce în Polonia este în curs de implementare.

Petrescu a explicat că va fi o loterie online, în fiecare lună, iar participanţii vor putea înscrie online detalii de pe bonul fiscal.

O a treia măsură avută în vedere de MFP este schimbul automat de informaţii între ANAF şi bănci, lunar, pe rulaje şi tranzacţii, scopul fiind reducerea marii evaziuni fiscale.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.