Rusia si Turcia submineaza sanctiunile UE

In timp ce Bruxelles-ul incearca sa sanctioneze economic Rusia pentru interventia din Ucraina inclusiv prin blocarea proiectului gazoductului South Stream, cu riscul de a intra in conflict deschis cu unele state comunitare precum Ungaria si Bulgaria, Moscova gaseste noi debusee pentru exporturile sale de gaze.

Rusia şi Turcia sunt interesate să majoreze livrările de gaze naturale via conducta Blue Stream până la trei miliarde de metri cubi pe an, a declarat miercuri ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, citat de agentia RIA Novosti.

“Partea turcă şi-a exprimat dorinţa de a fi majorat volumul livrărilor de gaze naturale via Blue Stream până la trei miliarde de metri cubi pe an”, a declarat Alexander Novak cu ocazia unei comisii interguvernamentale. “Rusia şi Turcia sunt interesate în finalizarea acestui proiect”, a mai spus Novak adăugând că grupul rus Gazprom şi compania turcă Botas lucrează la aspectele tehnice şi economice ale proiectului.

La rândul său, ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, a anunţat că la reuniune a fost trimisă şi o solicitare cu privire la acordarea unei reduceri de preţ pentru gazele naturale suplimentare livrate Turciei. “Am trimis părţii ruse o solicitare pentru o reducere de preţ iar aceasta este analizată în prezent”, a spus Yildiz.

Conducta Blue Stream, dată în funcţiune în luna decembrie 2002, are o lungime de 1.213 kilometri şi face legătura între Rusia şi Turcia via Marea Neagră. În perioada februarie 2003-martie 2014 prin această conductă a fost furnizată o cantitate de 100 de miliarde metri cubi de gaze naturale.

Turcia produce aproximativ 46% din energia sa electrică pe baza gazelor naturale şi anual plăteşte 60 de miliarde de dolari pentru a importa gaze naturale şi petrol.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.