Armistitiu insangerat in Ucraina

 

957 de persoane, printre care 119 femei, au fost ucise in Ucraina de la intrarea in vigoare a incetarii focului decisa de guvernul de la Kiev si separatistii rusi pe 5 septembrie, adica o medie de 13 victime pe zi, a anuntat astazi Inaltul Comisar ONU pentru drepturile omului, pe fondul continuarii violentelor, scrie Agentia France Presse (AFP)

Tot astazi, OSCE a anuntat ca reprezentantii sai in Estul Ucrainei au fost atacati. OSCE a precizat ca unul din convoaiele de vehicule in care se aflau observatorii internationali a fost atacat, miercuri, cu focuri de arma intr-o zona controlata de armata ucraineana. Din fericire nu a existat niciun ranit.

Chiar daca OSCE a calificat incidentul drept “un act izolat” asta arata ca violentele din regiune continua.

De la inceputul conflictului, in luna aprilie, bilantul se ridica la 4317 morti (inclusiv cei 298 de pasageri si mebri ai echipajului avionului Malaysian Airlines)  si 9.921 de raniti.

Un raport international citat de AFP arata ca in continuare exista civili ucisi, sau detinuti ilegal, torturati, sau persoane care pur si simplu dispar, iar vinovate pentru aceste lucruri se fac ambele tabere.

Acelasi raport afirma ca numarul de persoane care au fost fortate sa-si paraseasca casele din cauza violentelor a ajuns la 466 de mii.

Vice-preseditele american Joe Biden, este asteptat in aceasta seara la Kiev, pentru a participa la festivitatile care marcheaza un an de la inceputul revoltei din Piata Maidan.

Conform AFP, Washingtonul a anuntat ca va acorda un ajutor de 116 milioene de dolari Ucrainei, pentru echiparea si formarea fortelor de securitate.

Premierul Arseni Iateniuk a declarat ca spera sa obtina mai multe detalii despre acest ajutor in cursul actualei vizite a lui Biden.

In replica, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrusev, a afirmat ca un ajutor militar american oferit Kievului ar agrava conflictul

Astazi, rebelii au anuntat ca in ultimele 24 de ore au pierdut un soldat si alti trei sunt raniti, iar armata ucraineana a anuntat ca are 6 raniti. In acelasi timp, in reginea Lugansk, bastion al separatistilor, autoritatile locale au anutat ca o infirmiera de 58 de ani a fost ucisa si un alt civil a fost ranit intr-un bombardament asupra unui sat.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.