Premiera post-comunista: Romania are excedent in comertul cu produse agroalimentare

România a intrat pe excedent comercial după primele opt luni din acest an, a declarat ministrul agriculturii Danniel Constantin.

Exporturile de produse agroalimentare s-au ridicat peste 3,27 de miliarde de euro, cu 11,4% mai mult decat in aceeaşi perioadă din 2013.

“Comparativ cu anul trecut, când aveam un deficit comercial de 137 de milioane de euro la opt luni, acum avem un sold pozitiv de 140,6 milioane de euro” a mai precizat ministrul.

El a adaugat ca in primele 8 luni din 2013 exporturile de produse agroalimentare au  fost de 2,93 miliarde de euro.

Cele mai mari exporturi au fost  grâul, porumbul,  si rapiţa.

Portul Constanţa a devenit cel mai important port cerealier din Europa, depăşind portul Rouen din Franţa, deoarece exporturile de cereale vor depăşi,  in 2014, 15,3 milioane de tone.

“Şi aici vorbim de producţiile care se exportă, nu numai din România ci şi din regiune, Ungaria, Serbia”, a adăugat Daniel Constantin.

In 2013 România a reuşit,  pentru prima dată în ultimii 20 de ani, să înregistreze un excedent de peste 300 de milioane de euro în comerţul cu produse agroalimentare, faţă de un deficit de aproape 800 de milioane de euro inregistrat  în anul 2012

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.