CONCURS > Ai vazut Vaticanul? Partea a doua!

Vaticanul este pe pagina noastra de Facebook si daca vrei poti sa-l iei acasa!
Citeste articolul, raspunde corect pe Facebook la intrebarea de concurs iar la targul Gaudeamus BucurestiFM iti ofera o carte superba, “Vatican – toate picturile si frescele vechilor maestri”, de la Editura Litera.

Citeste acest articol de prezentare a Vaticanului si posteaza raspunsul corect pe pagina de Facebook Bucuresti FM, atentie, CA RASPUNS LA POSTAREA DE CONCURS.
Pentru mai multe detalii legate de regulament da click AICI!

Afla de AICI care sunt ascultatorii BucurestiFM care au raspuns corect la prima intrebare si intra in urna in data de 19 noiembrie!

Cappela SixtinaTavanul Capelei Sixtine reprezintă una dintre cele mai frumoase lucrări din istoria artei.
Renumită pentru picturile lui Michelangelo, (pe care nu a dorit să le facă, sculptura fiind principala sa pasiune), Capela rămâne o operă de artă totală.
Totală, pentru că mai multe secole aici au lucrat arhitecţi, pictori, sculptori, marii artişti ai Renaşterii, Manierismului şi Barocului.

În 1549 Michelangelo a fost numit de papă „arhitect-șef și constructor al bazilicii Sfântul Petru”, pentru a continua construirea catedralei, începută de Bramante. A fost şi arhitect şef al Romei, iar mai târziu Rafael Sanzio a răspuns de linia arhitectonică a oraşului.

Picturile murale, frescele Capelei Sixtine au fost sfințite cu ocazia sărbătorii Tuturor Sfinților, în 1512.
Primul istoric de artă al lumii, florentinul Giorgio Vasari, povestește: „Aflând că vor fi descoperite frescele, s-a adunat toată suflarea să privească picturile, rămânând cu toții muți de încântare.”

Axa centrală a plafonuluii, cuprinde nouă scene biblice: Dumnezeu desparte lumina de întuneric, Crearea aștrilor, Dumnezeu desparte apele de pământ, Crearea lui Adam, Crearea Evei, Păcatul originar și Izgonirea din rai, Jertfa adusă de Noe lui Dumnezeu, Potopul și Beția lui Noe.
În ultimul dreptunghi, dintre cele nouă ale plafonului, Beţia lui Noe, cei trei fii ai lui Noe, Ham şi Sem, râd arătând spre părţile ruşinoase ale tatălui””, Noe fiind pictat nud şi sprijinindu-se de un butoi.
Fiii lui Noe (Sem, Ham și Iafet) s-au născut când el avea vârsta de 500 de ani, după scrierile cuprinse în cartea lui Moise.
Aceștia poartă numele a trei popoare ebraice. Astfel, din Ham provin hamiții (africanii negri), din Sem, semiții (popoarele semitice) și din Iafet, iafetiții.

Autor: Liliana Popa

2 COMENTARII

  1. Astept, deja, partea a treia a articolului. Felicitari pentru stilul redactarii. Informatiile sunt foarte interesante.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.