Titus Corlățean: Unele ambasade au cerut prelungirea procesului de vot, dar BEC a refuzat

Minstrul de externe Titus Corlățean a declarat că in această seară că unele ambasade, inclusv cea de la Londra, au cerut prelungirea procesului de vot, dar BEC a refuzat acest lucru. Este cazul ambasadei de la Londra, dar și

”La Paris, în 2009 a fost o singură secţie de votare organizată de puterea de atunci, cu şase cabine pentru votare”, a declarat Corlățean pentru Antena 3, citat de Rador.
”În 2014, fără să fie vreun flux major de populaţie românească în Franţa, dimpotrivă, ne-am decis să dublăm. Am făcut două secţii de votare, cu câte şapte cabine de votare, adică 14 faţă de cele şase existente în 2009”

Corlățean a declarat că aglomerația în secțiile din străinătate s-a produs după ce Biroul Electoral Central a hotărât ca declarația pe propria răspundere să poată fi completată doar în secție, iar când s-a renunțat la această decizie, procesul de vot s-a accelerat. 

„BEC-ul a constatat că sunt probleme de afluență și a luat această decizie de a se completa această declarație mai la liber, așa, în afara ambasadei chiar cu riscuri, atunci s-a produs o accelerare a procedurii de vot. BEC-ul a procedat pe fond corect pentru că a dorit să evite orice formă chiar de fraudare așa cum a fost în 2009. Dar s-a accelerat procedura și aceasta s-a văzut și în Spania, acolo unde s-a încheiat procesul de vot (…) în toate cele 38 de secții de votare — tot atâtea cât s-au organizat și în 2009 — corect, chiar dacă a fost afluență, au votat toți. Singura excepție, din ce mi-a comunicat Ambasada, la Valencia, unde doar 50 de cetățeni, cu părere de rău o spun, nu au putut să voteze, dar în rest au votat toți”, a explicat Corlățean.

Ministrul a mai spus că o situație similară cu cele de la Paris și Londra a fost și la Munchen.

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.