UPDATE – Cazul suspectului de EBOLA în România: Bărbatul are MALARIE

UPDATE 10:15 – Persoana din Constanţa suspectat iniţial de infectare cu virusul Ebola, după ce a venit din Nigeria, are malarie şi a fost transferat de la Institutul „Matei Balş” la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş”, în stare critică, dar stabilă, a anunţat, vineri, Ministerul Sănătăţii.

Reprezentanţii Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” au informat conducerea Ministerului Sănătăţii că, în urma investigaţiilor medicale, a fost infirmată suspiciunea de infectare cu virusul febrei hemoragice la pacientul transferat, joi noapte, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Conform specialiştilor, în cazul bărbatului s-a stabilit diagnosticul de malarie, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Pacientul a fost transferat de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş” în stare critică, dar stabilă, a mai arătat MS.

Bărbatul suspectat de Ebola, în vârstă de 60 de ani, a fost dus joi noapte de la Constanţa la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti, întrucât avea febră mare şi nu se simţea bine, în condiţiile în care se întorsese recent din Nigeria.

Un prim diagnostic, stabilit la spitalul din Constanţa, a fost de malarie, însă pentru a fi făcute testele de laborator, a fost transferat în Capitală.

Un bărbat de 60 de ani din Constanţa, care s-a întors recent din Nigeria, unde a lucrat pe un vas, va fi internat, joi, la Institutul „Matei Balş” din Capitală, fiind suspectat de infectare cu virusul Ebola, a declarat managerul unităţii sanitare, Adrian Streinu Cercel.

Streinu Cercel a precizat că bărbatul are febră mare şi nu se simte bine, motiv pentru care a mers la un spital din Constanţa, de unde a fost trimis la „Matei Balş”, urmând să se stabilească dacă este infectat cu Ebola sau are o altă afecţiune.

Potrivit managerului de la „Matei Balş”, citat de www.mediafax.ro, în prezent este vorba doar de suspiciunea infectării cu Ebola, însă trebuie luate toate măsurile de izolare a pacientului, până când se va stabili diagnosticul.

Testele pentru Ebola se fac chiar la Institutul „Matei Balş”, unde un etaj este izolat şi pregătit cu 15 paturi pentru eventualele cazuri.

Adrian Streinu Cercel a mai precizat că după ce bărbatul va fi adus la institut, i se vor face rapid toate testele necesare, iar joi seară va fi făcut public diagnosticul său.

Ştirile privind infectarea cu virusul Ebola fac înconjurul lumii în fiecare zi, autorităţile din mai multe ţări, precum Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Spania, Italia sau Cehia, anunţând deja ridicarea nivelului de alertă şi luarea de măsuri pentru contracararea răspândirii virului.

Într-un video realizat de CNN, oamenii sunt informaţi cu privire la modul în care acest virus mortal se răspândeşte precum şi la modalităţile în care poate fi oprită această epidemie, despre care oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) susţin că este „cea mai importantă şi cea mai gravă” din ultimele patru decenii.

Infecţia cu virusul Ebola începe ca o răceală banală, simptomele fiind adesea confundate cu cele pentru malarie, febră tifoidă sau dezinterie.

Temperatura ridicată, dureri de cap şi un gât iritat sunt primele semne că virusul Ebola intră în corp, atacând celulele sistemului imunitar.

Pe măsură ce boala progresează, ochii victimelor se înroşesc pentru că vase mici de sânge se sparg, provocând sângerare din ochi, urechi, gură şi alte orificii.

O persoană bolnavă va suferi de dureri în tot corpul, durere abdominală cronică şi vomă. O iritaţie apare apoi pe trunchi, extinzându-se rapid către cap, mâini şi picioare.

Perioada de incubare – intervalul dintre momentul infectării şi momentul în care primele simptome se prezintă – este cuprinsă între două şi 21 de zile, crescând riscul extinderii bolii.

În doar câteva zile pacientul ajunge la punctul critic – momentul în care fie începe să îşi revină, fie trece în faza fatală, febra hemoragică.

Virusul se transmite prin contact cu sângele unui om sau animal infectat, lichidele biologice şi organe. Odată ce febra şi durerea de cap şi de muşchi se instalează, persoana infectată prezintă deja risc de contagiere.

Un aspect important este că virusul se poate transmite sexual chiar şi după 40 de zile după ce o persoană s-a vindecat.

Nu există în prezent un vaccin care să asigure protecţia împotriva virusului Ebola.

Iar în absenţa unui plan specific de tratament sau a unui medicament care să interfereze în acţiunea virusului, acesta prezintă un risc extrem.

Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 50 şi 90% în cazul oamenilor.

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.