Separatistii din Ucraina afirma ca au gasit gropi comune

Prim-ministrul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a asigurat vineri că ţara sa va garanta tranzitul gazelor ruseşti către Europa şi nu va da astfel Rusiei ocazia să “şantajeze” Uniunea Europeană cu gazoductul South Stream, transmite agenţia Reuters.

Reacţia sa survine după ce Ucraina şi Rusia au semnat, ieri seara, in extremis, un acord de compromis mediat de UE pentru livrarea de gaze catre Ucraina pana in primavara viitoare.

Rusia avertizase ca daca nu se va ajunge la un acord, furnizarea de gaze catre UE este amenintata pentru ca Ucraina ar putea fura din gazele destinate UE.

“’Nu vom oferi Rusiei mijloacele să şantajeze Ucraina şi Europa cu alte fluxuri de gaze”, a spus Iaţeniuk referindu-se la gazoductul South Stream, cu ajutorul căruia Rusia doreşte să exporte Uniunii Europene gaze ocolind teritoriul ucrainean.

Comisia Europeană a dispus suspendarea lucrărilor la acest gazoduct, considerând că acordurile bilaterale semnate de Rusia cu unele dintre ţările pe care va trece conducta, respectiv Bulgaria, Ungaria şi Slovenia, încalcă legislaţia comunitară.

Bulgaria si Ungaria, puternic dependente de gazul rusesc, fac presiuni pentru reluarea proeictului.

La randul sau, Moscova afirma ca blocand South Stream  Bruxelles-ul doreste doar sa sanctioneze economic o data in plus Rusia.

Pe de alta parte, cu doua zile inainte de alegerile care vor fi organizate in teritoriile separatiste rusofone din Estul Ucrainei liderul separatiştilor din regiunea Doneţk a anunţat că peste 280 de cadavre ale unor femei dispărute mai demult au fost descoperite în gropi comune în apropierea oraşului Krasnoarmeisk (est).

“Corpurile a 286 de femei prezentând urme de violenţă au fost găsite în împrejurimile oraşului Krasnoarmeisk”, a declarat Aleksandr Zaharcenko, “premierul” autoproclamatei republici Doneţk, citat de RIA Novosti.

Potrivit liderul separatist, aproape 400 de femei, cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, au dispărut în Krasnoarmeisk în timpul operaţiunilor militare ale armatei ucrainene în sud-estul ţării.

La sfârşitul lunii septembrie, conducerea separatistă din Doneţk anunţa descoperirea în regiune a mai multor gropi comune cu 400 de cadavre ale unor civili.

Amnesty International indica recent, după o anchetă privind gropile comune în estul Ucrainei, că ambele părţi implicate în conflict se fac vinovate de execuţii sumare, însă nu la amploarea evocată de mass-media şi de autorităţile ruse.

Conflictul armat din estul Ucrainei a făcut peste 3.600 de morţi în cele peste şase luni de confruntări, potrivit datelor ONU. Părţile implicate în conflict au încheiat la 5 septembrie un acord de încetare a focului, dar luptele în regiune continuă în mai multe puncte tensionate, deşi în general confruntările au scăzut în intensitate pe linia frontului.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.