Rusia recunoaste rezultatul alegerilor din Ucraina

Moscova face un pas politic important catre normalizarea relatiilor cu Kievul.

Ministrul de externe Serghei Lavrov, citat de RIA Novosti , a declarat astazi ca Rusia recunoaşte rezultatele alegerilor legislative desfăşurate duminică în Ucraina transmite agentia Reuters.

”Cred că vom recunoaşte aceste alegeri pentru că este foarte important pentru noi ca Ucraina să aibă în cele din urmă autorităţi care nu se luptă între ele, care nu târăsc Ucraina spre Vest sau spre Est, ci care tratează adevăratele probleme cu care se confruntă ţara”, a spus Lavrov.

Şeful diplomaţiei ruse a adăugat că speră ca Ucraina să formeze un guvern ”constructiv, nu unul care susţine confruntarea”.

La rândul său, Grigori Karasin, adjunct al ministrului de externe rus, a apreciat că alegerile din Ucraina s-au soldat cu o victorie a partizanilor păcii, adăugând însă că ‘naţionaliştii’ care vor ajunge în parlamentul de la Kiev ar putea submina acest proces.

”Rezultatul oficial al alegerilor încă nu a fost comunicat, dar este clar că partidele care sunt în favoarea unei soluţionări pe cale paşnică a crizei ucrainene au obţinut majoritatea. Acest lucru le dă o nouă şansă de a reveni la angajamentele asumate, în primul rând la cele de la Minsk”, a declarat oficialul rus, cu referire la acordul de încetare a focului convenit pe 5 septembrie la Minsk şi consolidat printr-un memorandum semnat pe 19 septembrie tot în capitala Belarusului.

După numărarea a 40% dintre voturi, blocul preşedintelui Petro Poroşenko şi Frontul Popular condus de premierul Arseni Iaţeniuk au obţinut fiecare câte 21,6% din sufragii.

Urmează partidul Samopomici (11%), alcătuit din tineri militanţi şi combatanţi care au luptat împotriva separatiştilor proruşi, aliaţii fostului preşedinte Viktor Ianukovici reuniţi în Blocul de Opoziţie (9,6%), Partidul Radical (7,4%) condus de populistul Oleg Liaşko şi partidul Batkivşcina, al fostului premier Iulia Timoşenko (5,7%).

Scrutinul de duminică a fost umbrit de conflictul dintre forţele ucrainene şi separatiştii proruşi din regiunea minieră Donbas, ce s-a soldat cu peste 3.700 de morţi începând din aprilie şi a constrâns peste 800.000 de persoane să îşi părăsească locuinţele, potrivit datelor ONU.

NATO insista in continuare ca Rusia sa-si retraga militarii din Estul Ucrainei, in vreme ce Moscova neaga categoric prezenta armatei sale in acea regiune.

Acordul de incetare a focului decis in luna septembrie la Minsk intre separatist si guvernul ucrainean este respectat numai in linii mari. Dueluri sporadice de artilerie se produc aproape cotidian.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.