Credincioşii se adună în număr tot mai mare la Catedrala Patriarhală pentru a se închina la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou

Astăzi este sărbătorit Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştiului. Moaștele sale se află în Catedrala Patriarhală de pe Dealul Mitropoliei.

2000 de credincioşi înfruntă frigul de afară pentru a se închina la moaste. Oamenii au ocazia să se închine şi la Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, adus în ţara noastră de patriarhul Ierusalimului, Teofil, dar şi la moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. Pelerinii aşteaptă la rând aproximativ două ore pentru a ajunge la sfintele moaşte.

Această prezentare necesită JavaScript.

Născut la sud de Dunăre, în satul Basarabi, în vremea împăraților romano-bulgari ai secolului al 13-lea, Sfântul Dimitrie Basarabov a îmbrăcat haina monahală la un schit situat într-o peșteră. Acolo petrecea în post și rugăciune, și tot acolo și-a găsit sfârșitul, întins pe o lespede de piatră. La scurt timp, gura peșterii a fost astupată, însă o ploaie puternică a făcut ca bolovanii să fie dați la o parte, iar peștera inundată.

Sfântul Dimitrie Basarabov i s-a aratat în vis unei copile bolnave, spunându-i că o va vindeca dacă părinții îi vor scoate din apă trupul. Cărțile sfinte spun că sfântul este cunoscut ca un doctor iscusit, izbăvitor al celor chinuiți de duhuri necurate și învățător al celor tineri.

Lasă un răspuns