Bonurile de casă de la magazin reprezintă un pericol pentru sănătate

Hârtia specială pe care sunt tipărite unele bonuri de casă conţine bisfenol A (BPA). Această substanţă poate deregla echilibrul endocrin, arată un studiu recent.

Cercetări realizate la University of Missouri demonstrează, pentru prima dată, că bisfenolul A poate contribui în măsură foarte mare la creşterea nivelului de BPA din organismul uman. După ce au folosit un produs cosmetic (un dezinfectant pentru mâini) şi apoi au atins un bon de casă de la un magazin, făcut din hârtie termică, subiecţii prezentau niveluri mari de BPA în sânge, a arătat studiul.

BPA a fost dezvoltat de un biochimist şi a fost testat ca supliment artificial de estrogen, au explicat cercetătorii. Se ştie că BPA este un aşa-numit disruptor endocrin, ce alterează mecanismele de semnalizare celulară implicate în acţiunea estrogenului şi a altor hormoni.

Multe produse din hârtie folosite în ziua de azi, bonuri de casă, chitanţe de la bancomat, bilete de avion, au pe suprafaţa lor cantităţi mari de BPA, care acţionează ca substanţă de developare, iar multe produse cosmetice pe care le aplicăm pe mâini măresc considerabil rata absorbţiei BPA. Produsul se absoarbe şi prin piele.

Bisfenolul A poate cauza probleme ale sistemului reproducător la făt, la bebeluşi, copii şi adulţi. De asemenea, nivelul mare de BPA din corp măreşte riscul apariţiei diabetului şi al obezităţii. Folosirea acestui produs sau a unora similare pentru fabricarea hârtiei termice reprezintă un risc la adresa sănătăţii umane, au concluzionat cercetătorii.

Lasă un răspuns