Organizaţia Mondială a Sănătăţii le dă speranţe persoanelor infectate cu virusul Ebola

În câteva săptamâni ar putea fi disponibil un tratament împotriva virusului Ebola, anunţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Este vorba de un ser realizat din sângele prelevat de la persoane care au fost contaminate, dar care au reuşit să se vindece.

Se presupune că supravieţuitorii sunt, în general, imuni faţă de rădăcina virusului cu care au fost infectaţi, astfel că pot ajuta la tratarea persoanelor infectate cu aceeaşi rădăcină a virusului. Nu este clar, în prezent, dacă imunitatea este eficace şi în faţa altor rădăcini ale virusului sau dacă aceasta va fi de durată.

La fel ca în cazul celor mai multe infecţii virale, pacienţii care îşi revin după infectarea cu Ebola vor beneficia de prezenţa anticorpilor în sânge, astfel că sângele lor devine important (deşi există controverse) pentru tratamentul celor care au contractat boala.

Serul poate fi donat însă, numai persoanelor cu o grupă sanguină compatibilă cu a donatorului, nefiind clar cât timp va fi eficace imunizarea. Există câteva tulpini ale virusului Ebola şi nu este sigur dacă o persoană care s-a vindecat după ce a fost infectată cu una din acestea va fi imună la celelalte, neexistând încă studii în acest sens.

Serul ar urma să fie folosit în Liberia, una din ţările din Africa de Vest afectate puternic de epidemie. Un medic al OMS a declarat că lucrările avansează rapid, astfel încât în ianuarie ar urma să înceapă fabricarea unor medicamente şi a unui vaccin.

Pâna în prezent, virusul Ebola a provocat moartea a peste 4.500 de persoane.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.