De astăzi începe toamna studenţească!

Peste 450 de mii de studenţi din întreaga ţară încep noul an universitar.

Deschiderea oficială are loc astăzi, însă facultăţile vor organiza festivităti şi în următoarele zile, până la sfârşitul săptămânii.

În comparaţie cu anii trecuţi, numărul de studenţi este mai mic, au dispărut unele facultăţi sau specializări, iar taxele de şcolarizare au crescut. Ca în fiecare an, în marile centre universitare locurile în cămine sunt insuficiente.

Studentii veniti din provincie încearcă să-şi găsească un loc de cazare însa atentie! cei care vând sau cumpără locuri în cămin vor intra în vizorul DNA-ului studenţesc.

Formatiunea si-a reluat activitatea în această toamnă iar membrii Uniunii Naţionale a Studenţilor fac razii pentru a-i prinde pe cei care își vând sau cumpără un loc de cazare.

În vizorul DNA-ului se afla atât studenții cât și șefii de cămine sau administratorii dar sunt urmărite și anunțurile postate pe internet.

Studenţii prinși că vor să-şi vândă locul îl vor pierde şi nu vor mai avea dreptul la altul, până la încheierea studiilor.
Si cei care au cumpărat un astfel de loc vor fi evacuaţi şi vor pierde banii pe care i-au plătit.

O veste buna: Guvernul a decis prin rectificarea bugetară de ieri să aloce în plus învăţământului universitar 12o de milioane de lei.

La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, promoţia din acest an se va numi „promoţia Juvara”, în onoarea reputatului medic Ion Juvara, prieten şi coleg de promoţie cu George Emil Palade – laureat al Premiului Nobel pentru Medicină. Profesorul Ion Juvara a fost o personalitate a medicinei şi a chirurgiei româneşti.

La 43 de ani de când primul curs de marketing a început să dezvăluie studentilor Academiei de Studii Econonmice din Bucureşti, tainele acestei ştiinţe atât de necesară în afaceri, studentii au avut astăzi parte de o deschidere de an universitar inedită. Profesorii le-au dezvăluit care sunt materiile pe care le vor studia, istoria facultătii si le-au vorbit despre personalităţile care au absolvit această facultate.

La intrarea în Academia de Studii Economice, în faţa Aulei Mari, profesorii au tinut să le ureze un an bun studentilor într-un mod inedit: Au expus Cupa României la fotbal pentru ca acestia să fie in anul universitar ce tocmai s-a deschis „studenti de liga intâi”!

Dar la început de an universitar, reprezentantii organizatiilor studentesti au şi nemulţumiri. Ei se plâng, printre altele, de taxele mari cerute de universităti.

In ultimii 3 ani, peste 80% dintre institutiile de învăţământ superior au majorat sumele cerute tinerilor pentru înscriere, pentru diferite programe, sau pentru reexaminări, spune Presedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din România, Cristian Popescu.

Reprezentantii Ministerului Educatiei promit însă că, datorită sumelor primite la ultima rectificare bugetară, vor reusi sa finanteze bursele de practică pentru studenti, transportul, precum si unele proiecte de cercetare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.