Cel mai celebru tren rapid din lume a implinit 50 de ani

Shinkansen, primul tren de foarte mare viteza din istorie, si-a celebrat, astazi, cea de-a 50-a aniversare, anunta Agentia France Presse(AFP).

La ora 6:00, ora locala, exact ca in urma cu 50 de ani, modelul N700A, cea mai recenta varianta a respectivului tren, a plecat din Gara Centrala din Tokyo, catre Osaka.

Intr-o jumatate de secol de activitate, Shinkansen – care circula la inceput doar intre Tokyo si Osaka, dar a carui retea cuprinde acum mai multe linii in centrul, nordul si sudul Japoniei – a dovedit un nivel de securitate absolut remarcabil: nicio deraiere si nicio coliziune, aminteste AFP

Linia Tokyo-Osaka, ea singura, a fost utilizata pana acum de 5,6 miliarde de pasageri, trenurile acumuland 2 miliarde de kilomtri rulati, adica de 50.000 de ori inconjurul Pamantului .

La ora actuala, in medie 424.000 de pasageri circula zilnic cu Shinkansen intre cele doua orase, linie deservita de nu mai putin de 200 de rame.

In 1964 trenul ultra-rapid a acoperit distanta dintre cele doua orase in 4 ore, cu o viteza maxima care a atins 210 kilometri la ora.

In prezent aceeasi distanta – de 515 kilometri – este acoperita in doar doua ore si 25 de minute.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.