Turneul „Vioara lui George Enescu” a continuat astazi în parcul Cismigiu!

20140927_121744In parcul Cismigiu, violonistul Gabriel Croitoru a dat si bis la cererea sutelor de spectatori adunati sa asculte vioara lui Enescu in parc.

Vioara care i-a aparţinut marelui compozitor roman a părăsit Muzeul Naţional George Enescu şi va pleca la drum, întâi prin parcurile bucureştene, apoi prin satele României, si va reveni la final la Bucureşti într-un recital de gală ce va avea loc la Sala Radio.

Violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail sunt protagoniştii celei de-a treia ediţii a turneului naţional organizat de Radio România.

Cu sprijinul ARCUB şi al Primăriei Municipiului Bucureşti au avut loc două recitaluri: ieri în Foişorul din parcul Herăstrău şi astazi în Foişorul din parcul Cişmigiu.

 

vioaraIn pofida vremii racoroase, zeci de trecatori s-au oprit linga foisorul din Herastrau sa asculte sunetele viorii lui Enescu sunand fermecator sub mainile lui Gabriel Croitoru.

Astazi la foisorul din Cismigiu la ora 12:00 i-ati reauzit pe Gabriel Croitoru si Horia Mihail in primele concerte din noua editie a turneului „Vioara lui Enescu” organizata de Centrul Cultural Media Radio Romania si Asociatia Culturala Accendo.

Concertele din parcurile bucurestene sunt organizate cu sprijinul Arcub.

Violonistul Gabriel Croitoru şi-a propus, aşa cum a făcut şi marele compozitor român, să ajungă în cât mai multe locuri din România. Elevii de la sate au fost cel mai aproape de spiritul turneului: „Erau extrem de plăcut impresionaţi. Am făcut un fel de lecţii deschise. Le-am explicat: uite cum arată un pian, cum arată o vioară. Unii auziseră de instrumentele respective, alţii nu. În orice caz, eu cred că am atras multă lume de partea noastră şi dacă numai cinci la sută vor reveni într-o sală de concert şi tot este un câştig. Eu şi Horia suntem nişte mesageri ai muzicii clasice care doresc să mai deschidă o cale către sufletul oamenilor şi cred că am reuşit”, a declarat Gabriel Croitoru.

În acest turneu, Gabriel Croitoru şi Horia Mihail au invitat alături de ei patru tineri talentaţi, elevi ai liceelor de muzică din ţară: pianistul Radu Prisada va cânta la Greci în judeţul Tulcea, violonistul Mihail Ciprian Reuţ din Suceava va cânta alături de Gabriel Croitoru la Tescani în judetul Bacău, la Gura Râului, în judeţul Sibiu, va urca pe scenă violonista Maria Marica din Cluj, iar la Slătioara în judeţul Vâlcea a fost invitat violonistul Mircea Dumitrescu. Toti cei trei elevi violonişti sunt invitaţi la Sala Radio, la recitalul de gală ce va marca încheierea turneului.

Programul cuprinde lucrări de Tartini-Kreisler, Scărlătescu, Enescu, Dvorak, Saint-Saens. La finalul turneului, la Sala Patria din Braşov şi la Sala Radio din Bucureşti, cei doi muzicieni vor interpreta trei sonate de Mozart, Beethoven şi Lekeu, programul fiind acelaşi cu cel al recitalului de la Ateneu, din 1919, susţinut de George Enescu şi Alfred Alessandrescu.

Itinerar turneul Vioara lui Enescu 2014:
27 septembrie, ora 12:00: Foişorul din parcul Herăstrău.
28 septembrie, ora 12:00: Foişorul din parcul Cişmigiu.
29 septembrie, ora 17:00: Jurilovca, jud. Tulcea.
30 septembrie, ora 17:00: Greci, jud. Tulcea.
2 octombrie, ora 17:00: Tescani, jud. Bacău.
6 octombrie, ora 17:00: Sălişte, jud Sibiu.
7 octombrie, ora 17:00: Gura Râului, jud Sibiu.
8 octombrie, ora 17:00: Horezu, jud.Vâlcea.
9 octombrie, ora 17:00: Slătioara, jud.Vâlcea.
13 octombrie, ora 17:00: Braşov, Sala Patria.
15 octombrie, ora 19:00: Bucureşti Sala Radio.

Foto: Virgil Oprina

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.