Sefa FMI, pusa sub acuzare in Franta

Christine Lagarde, directorul general al FMI, a fost pusa sub acuzare pentru neglijenta in serviciu de justitia franceza, intr-un scandal de coruptie legat de despagubirile acordate de statul francez omului de afaceri Bernard Tapie a anuntat Agentia France Presse(AFP).

Lagarde a declarat ca nu isi va da demisia de la conducerea FMI, dar ca va informa board-ul institutiei in legatura cu situatia actuala.

Board-ul este cel care va decide daca ii retrage, sau nu, mandatul de director general.

Cazul de coruptie in care Lagarde este inculpata dateaza din 2008 de pe vremea in care ea ocupa functia de ministru al Finantelor si Economiei in guvernul de la Paris.

Atunci, statul francez a platit despagubiri in valoare de 400 de milioane de euro omului de afaceri Bernard Tapie, in urma unui arbitraj dispus de catre Lagarde, informeaza Mediafax.

Lagarde, care esta acuzata de neglijenta,  a fost interogata ieri, timp de mai multe ore de catre magistrati de la Curtea de Justitie din Franta, singura instanta judiciara ce poate ancheta si judeca un membru al guvernului pentru faptele comise in timpul exercitarii mandatului.

Directorul FMI a sustinut intotdeauna ca a actionat „conform legii” in situatia respectiva, dupa ce in 2013 a fost pusa de catre instanta franceza sub statutul de martor asistat, situatie intermediara intre cea de martor si cea de persoana investigata.

Pana in prezent, FMI a sustinut-o pe Lagarde, insa lucrurile s-ar putea schimba, in conditiile in care aceasta a fost inculpata.

Lagarde este director general al FMI din 2011, cand a preluat conducerea institutiei de la Dominique Strauss-Kahn, care si-a dat demisia dupa un scandal referitor la o agresiune sexuala asupra unei cameriste.

 

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.