Omenirea traieste pe credit ecologic

Populaţia globului a consumat deja, în primele opt luni ale lui 2014, resursele pe care planeta le poate produce intr-un an fără a compromite procesul de dezvoltare durabilă, susţine organizaţia neguvernamentală Global Footprint Network, citata de  Agentia France Presse (AFP).

Din 20 august, “pentru restul anului, consumul nostru va duce la un deficit ecologic sporit care va afecta rezervele de resurse naturale şi va creşte acumularea de bioxid de carbon în atmosferă”, mai sustine ONG-ul.

Conform acestei organizaţii, data de la care omenirea începe să trăiască “pe credit” apare tot mai devreme în calendar: în 1993, a fost la 21 octombrie, un deceniu mai târziu, în 2003, a fost la 22 septembrie, iar în acest an este la 20 august.

Omenirea a intrat în “fenomenul existenţei pe credit ecologic” în anii 70, este de părere, la randul sau, organizaţia World Wildlife Fund  (WWF). Conform WWF in prezent 86% din populaţia mondială locuieşte în ţări care cer naturii mai mult decât pot propriile lor ecosisteme să regenereze.

Global Footprint Network estimează că ar fi nevoie de încă o jumătate de planetă pentru a se susţine actuala “amprentă ecologică” a populaţiei.

Cifrele sunt îngrijorătoare, dar “încă se mai pot lua măsuri curajoase pentru edificarea unui viitor prosper, bazat pe exploatarea durabilă a rezervelor”, este de părere directorul programelor de conservare de la WWF Franţa, Diane Simiu, care atrage atenţia că “trebuie acţionat acum”.

În acest scop, organizaţia propune câteva metode precum folosirea de energii regenerabile, reducerea consumului de carne, adoptarea unor noi soluţii urbanistice şi trecerea de la economia liniară, de tip producţie-deşeu, la o economie circulară, în care deşeurile să fie refolosite, devenind noi resurse.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.