Angajatorii trebuie sa ia masuri de protectie pentru salariati in perioadele de canicula

In urma avertizarilor meteorologice, Inspectia Muncii va face controale pentru a stabili dacă angajatorii respectă măsurile ce trebuie aplicate pentru protecţia angajaţilor.

In perioadele caniculare, angajatorul are obligatia de a lua masuri pentru ameliorarea conditiilor de munca si pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor. In acest sens, acestia trebuie sa reduca intensitatea şi ritmul activităţilor.

Perioadele de lucru trebuie sa alterneze cu perioadele de repaus în locuri umbrite. Angajatorii sunt obligati sa asigure ventilaţie la locurile de muncă. De asemenea, acestia trebuie sa asigure intre 2 si 4 litri de apa zilnic fiecarei persoane, echipamentul individual de protectie precum si existenta dusurilor.

Inspectia Muncii a mai precizat ca pentru prevenirea imbolnavirilor, angajatorul este obligat sa asigurare examenul medical periodic. Acesta trebuie sa ia masuri pentru asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiata unitate sanitară a persoanelor afectate de temperaturile ridicate.

Cei care nu pot lucra in conditii de canicula trebuie sa beneficieze de un program special, prin reducerea orelor de munca.

Angajatorii care nu pot respecta aceste prevederi legale pot stabili alte masuri, cum ar fi reducerea programului sau esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru.

Cei care nu respecta prevederile legale vor fi sanctionati cu amenda de la 1.500 pana la 2.500 de lei.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.