Destinaţia zilei: Histria, dincolo de istorie

BucureştiFM iţi prezintă povestea fortăreţei arsă de soare, dar neclintită în bătaia timpului!

Viaţa de zi cu zi, plină de stress, termene limita şi presiune permanentă, nu ne ingaduie decat arareori sa respirăm, cu atat mai puţin să ne gandim la minunile care supravieţuiesc tăcute epocilor.
Deşi suntem oameni „moderni”, permanent conectaţi la ritmul nebunesc al cotidianului, avem nevoie de o pauza, de un respiro acordat nouă inşine, şi cel mai bun lucru pe care putem să il facem este să ne raportăm la un reper faţă de care noi suntem poate doar o adiere in timp.

Proiectul „EUalegROmania” iţi oferă povestea atemporală a Cetăţii Histria, destinaţie unică ce ne ajută să trecem proba cunoasterii noastre ca neam.
Haideţi sa trecem dincolo de ceea ce era altădată un zid puternic de apărare pentru a afla unde au trăit, trudit, luptat şi iubit strămoşii nostri.
Stiti bine ca o piatră poate spune multe poveşti!

DSC_8701Unde vrem să ajungem in timp şi spaţiu?

Cetatea Histria se află la 65 de kilometri de Constanţa şi a fost descoperită acum 100 de ani.
A fost fondată la jumătatea secolului al VII-lea î.Hr., “pe vremea când armata sciţilor barbari a trecut în Asia, urmărindu-i pe cimerienii care fugeau din Bosfor”, după cum apare în Pseudo-Skymnos.
Dacă îţi laşi paşii şi gândurile deopotrivă să te poarte pe străzile vechii cetăţi, îţi poţi închipui că auzi paşii locuitorilor săi, în cei 1.300 de ani de locuire neîntreruptă, dar şi simţi briza lacului Sinoe, care era odinioară pământ.
În Histria au fost bătute primele monede de pe actualul teritoriu al României.
Numele cetății, Istria – în limba greacă, vine de la fluviul Istros, cum îi spuneau grecii Dunării.

E fabulos, dar cu desavarsire necunoscut…Histria este „Pompeiul” românesc de lângă lacul Sinoe

O fântână sacră şi câteva amfore conservate întregi sunt dovada că acolo a fost cândva un oraş înfloritor.
Ruinele coloanelor tocite de vânt şi de furtuni stau mărturie civilizaţiei de mult apuse.
Un bust al Zeului Apollo şi câteva oase de delfin, cel mai probabil ofrande aduse zeităţii, după cum grăiesc istoricii, te poartă într-o lume plină de mister.

AUDIO: asculta povestea incredibila a cetatii Histria

 

Pe aripi de timp – Abandonată, dar nu uitată

Histria a decăzut în perioada romano-bizantină şi a fost distrusă puţin câte puţin de popoarele barbare. Şi dacă acesta a fost sfârşitul urbei, soarta ei a fost să dăinuie în timp ca o moştenire istorică fără preţ.
Din anul 2007, Histria figurează în Lista Patrimoniului European.
Să calci în locurile pe care au călcat strămoşii tăi poate fi nu doar o mândrie personală, ci şi o lecţie de istorie trăită pe viu. Veniți să descoperiți cetatea Istros din Pont, întemeiată, după cum spune Eusebius din Caesarea „în anul 657 î.Hr., în timpul celei de-a 33-a Olimpiade”.

Această prezentare necesită JavaScript.

1 COMENTARIU

  1. Am fost la cetatea Histria si am fost dezamagita de lipsa de preocupare fata de ingrijirea acestor minunate vestigii. Iarba necosita, si nicio informatie in interiorul cetatii. Pacat ca avem atatea minunatii si nu stim sa le exploatam. Luati „dragi”autoritati exemplu de la alte tari, cum ar fi Turcia.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.