Molecule noi pe lista gratuitatilor

Ministrul Sanatatii, Nicolae Bancioiu, a semnat, ieri, Ordinul comun al ministrului Sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate prin care lista de medicamente compensate si gratuite a fost actualizata.

Lista medicamentelor compensate a fost astfel actualizata, dupa 7 ani, cu 17 molecule noi.

Documentul aproba protocoalele terapeutice de prescriere a celor 17 molecule fara echivalent terapeutic care au fost introduse pe lista de medicamente compensate si gratuite in luna mai a acestui an.

Este vorba despre denumirile comune internationale Ambrisentanum, Stiripentol, Pasireotidum, Clofarabinum, Nelarabinum, Decitabinum, Trabectedinum, Ofatumabum, Dasatinibum, Nilotinibum, Everolimus, Ruxolitinibum, Bosentanum, Tafamidis, Romiplostimum, Sapropterinum, Plerixafor, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii, citat de Libertatea.

„Pacientii vor putea beneficia de tratament inovativ cu 17 molecule noi, din care 9 sunt pentru tratamentul afectiunilor oncologice”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Cele 17 protocoale terapeutice au fost realizate de catre comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii si prevad metodologiile si criteriile de includere si excludere din tratamente, indicatiile pentru cele 17 molecule noi, precum si medicii care pot prescrie aceste medicamente (exemplu: medic pneumolog).

Protocoalele mai prevad modificarea dozelor cauzate de reactiile alergice si monitorizarea terapeutica a medicamentelor si cea privind raspunsul la tratament.

Totodata, mai sunt precizate si criteriile de intrerupere a tratamentului, dar si conditiile de reluare ale acestuia. Sunt incluse si investigatiile care trebuie recomandate pentru initierea terapiei. Dozele care trebuie sa fie administrate pentru fiecare afectiune sunt, de asemenea, prevazute in actul normativ.

Lista de medicamente pentru pacientii cu afectiuni fara alternativa terapeutica a fost stabilita in baza reglementarilor UE.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.