Se intampla si la case mari

Ombudsman-ul european (echivalentul avocatului public la nivelul UE) a lansat o investigatie in privinta informatiilor conform carora Comisia Europeana ar fi avut intalniri secrete cu reprezentanti ai industriei tutunului la doi ani dupa ce fostul comisar european pentru sanatate, John Dalli, a fost fortat sa demisioneze tocmai in urma unor acuzatii similare.

Conform site-ului EurActiv.com, José Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, are ragaz pana la 30 septembrie sa raspunda scrisorii trimise de Emily O’Reilly, Ombudsman-ul UE, referitor la presupusele intalniri secrete.

Intrebarea pe care O’Reilly i-a pus-o lui Barroso este daca executivul comunitar  a respectat conventia Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) privind controlul industriei tutunului, conventie care reglementeaza strict modul in care fabricantii de tigari pot influenta procesul de decizie politica.

Conventia OMS obliga decidentii politici sa faca publice toate intalnirile pe care le-au avut cu reprezentantii industriei tutunului, ca si un rezumat al discutiilor.

Corporate Europe Observatory (CEO), o organizatie cu baza la Bruxelles care tine sub observatie intalnirile dintre institutiile europene si lobby-istii marilor corporatii, afirma ca au exista intalniri intre industria tutunului si decidenti UE care nu au fost raportate. Ca urmare, CEO a sesizat institutia Ombudsman-ului.

CEO mai afirma ca, pana acum, explicatiile primite de la Comisia Europeana pe aceasta tema au fost neconvingatoare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.