Se intampla si la altii!

Intarzierile cauzate de discutiile interminabile privind formarea guvernului pot costa Belgia scump afirma site-ul EurActiv.com.

Cu toate ca situatia nu este neobisnuita pentru aceasta tara, de data aceasta mizele sunt mai mari, Belgia putand pierde functii insemnate din portofoliul Comisiei Europene din Bruxelles pierzand totodata din influenta pe care o exercita asupra executivului european.

Expertul in stiinte politice din cadrul Universitatii Ghent, profesorul Hendrik Vos, a declarat pentru EurActiv.com ca formarea unui guvern dureaza mai mult. Decizia referitoare la alegerea noului comisar belgian va fi luata cel mai probabil abia dupa formarea guvernului federal a adaugat Vos.

Este in interesul Belgiei sa desemneze cat mai rapid un comisar a declarat primul ministru Elio Di Rupo in timpul summit-ului european din 26-27 iunie 2014.

Cu toate ca nu exista un calendar oficial care sa sublinieze in mod clar etapele viitoare, noul presedinte al CE, Jean-Claude Juncker isi va forma noua echipa cel mai probabil in timpul verii, cu toate ca noul executiv va intra in functiune incepand cu 1 noiembrie 2014.

Elio Di Rupo a atentionat ca in cazul in care Belgia nu isi va desemna candidatul pana in Septembrie, va trebuie sa se multumeasca cu un portofoliu mai modest.

Hendrik Vos apreciaza ca Marianne Thyssen are mari sanse sa devina viitor comisar, mai ales ca atat apropiatii cat si dusmanii sai o considera o persoana de incredere, care se bucura de o buna reputatie in cadrul UE. Cu toate acestea, Thyssen s-a ferit sa faca pana acum vreo declaratie clara i

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.