Romania accelereaza

In 2013, Romania a atins un nivel de absorbtie a fondurilor UE de aproximativ 34%, sumele decontate de Comisia Europeana in acelasi an atingand suma de 2,88 miliarde euro, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta KPMG si citat de EurActiv.ro.

Comparativ cu aceasta suma, pe intreaga perioada cuprinsa intre 2007 si 2012 au fost atrasi numai 2,2 miliarde de euro. 

„Desi in anul 2013 s-a inregistrat o imbunatatire semnificativa in rata de absorbtie a fondurilor UE, Romania inca se afla in urma altor tari membre UE din perspectiva ratei de absorbtie, manifestand insa o tendinta pozitiva de recuperare a decalajului in perioada 2007-2013. Cu toate acestea, exista semnale ca anul 2014 va fi mai bun decat 2013, ca rezultat al progreselor recente inregistrate de Programul Operational Sectorial de Transport si Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice”, se arata in studiul „EU Funds in Central and Eastern Europe – Progress Report 2007-2013”.

Dupa sapte ani de implementare a fondurilor, cele zece tari din Europa Centrala si de Est (ECE) supuse evaluarii in cadrul raportului au contractat impreuna 98% din bugetul alocat lor pentru perioada de programare. La sfarsitul anului 2013, programele cuprinse in Cadrul Strategic National de Referinta al Bulgariei si Ungariei au aratat cel mai ridicat coeficient de contractare, cuprins intre 112% si 106%, ceea ce este remarcabil si din perspectiva diacronica. Cel mai mare progres s-a inregistrat in Ungaria. La sfarsitul anului 2013, tarile cu rata cea mai redusa de contractare au fost Slovacia si Romania. Nivelul de plati a oferit o imagine usor diferita, tarile Baltice preluand conducerea, potrivit sursei citate.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.