UPDATE-FOTO: De ce dansează copiii noștrii în Piața Victoriei?

UPDATE 26 IUNIE, 09:00 Ministerul Culturii nu poate ceda Sala Omnia Liceului de Coregrafie Floria Capsali.

Reprezentantii institutiei spun ca aceasta sala este inclusa intr-un proiect de reabilitare a clădirilor de interes public din România si beneficiaza de finanţare de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

In plus imobilul in care se afla, respectiv teatrul de opereta ion dacian, se afla în stare de degradare şi nu poate oferi condiţiile necesare desfăşurării vreunei activităţi, cu atât mai puţin unor elevi.

Oricum, Ministerul Culturii precizeaza ca Liceul Floria Capsali nu se află în subordinea sa, iar soluţionarea problemelor cu care se confrunta aceasta unitate de invatamant este responsabilitatea Primăriei Municipiului Bucureşti şi a Ministerului Educaţiei.

Cu toate acestea institutia analizează posibilitatea de a pune cinematograful flamura la dispoziţia liceului de coregrafie.

Amintim ca mai multi elevi ai acestei unitati de invatamant au sustinut ieri orele de balet in strada, in fata Guvernului, in semn de protest faţă de neacordarea unui spaţiu adecvat pentru cursuri.

Parintii si unii profesori au declarat ca in timp ce municipalitatea a fost de acord sa sprijine amenajarea salii omnia, ministerul culturii si conducerea operei romane refuza refuză arondarea acestui spatiu.

25 iunie La Piata Victoriei, in fata Muzeului National de Istorie Nationala „Grigore Antipa”, vis-a-vis de Palatul Guvernului a avut loc protestul elevilor, parintilor si profesorilor Liceului de Coregrafie „Floria Capsali”.

Protestul s-a desfasurat sub forma unui studiu de balet facut afara de catre eleve de la clasele mici pana la ultimele clase de liceu.

Copiii, profesorii dar si parintii au vrut sa atraga atentia asupra conditiilor improprii in care elevii de la coregrafie sunt nevoiti sa studieze si sa obtina performante.

Oricum, chiar si programul unei zile obisnuite a unui elev la coregrafie este una plina si munca dar si de pasiune, ne spune Oana Vasilache, mama a unei eleve de la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”.

La ora 14.00 cursurile in scoala se termina, iar copiii pornesc spre Opera Romana, unde continua studiile de balet.

Dupa programul de studii de cele mai multe ori urmeaza repetitiile, elevii de la coregrafie dandu-si concursul la multe dintre spectacolele de baler ale operei.

Cel mai obositor, insa, li se pare drumul de la scoala la opera pe care il fac chiar si de 2-3 ori pe zi, indiferent de anotimp, fara a avea pus la dispozitie vreun microbuz sau autocar.

Copiii trebuie sa se descurce singuri sa ajunga la Opera cu autobuzul, metroul sau troleibuzul si fiind nevoiti sa schimbe 2-3 mijloace de transport.

Dupa terminarea programului de studiu, adica pe la orele 20.00-21.00 seara micii balerini pleaca acasa, unde oricat de tarziu ar ajunge isi fac lectiile pentru ziua urmatoare.

Si vacanta lor este altfel decat a altor copii, pentru ca ei trebuie sa se antreneze in fiecare zi.

Profesorii si parintii au facut demersuri pentru rezolvarea acestei situatii, dar schimbarea din toamna a programului de la Opera urgenteaza gasirea unei solutii pentru micii balerini, care in ciuda conditiilor grele de studiu obtin performante la nivel national si international.

Diana Mateescu, profesoara la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” a declarat pentru Bucuresti FM despre numeroasele premii nationale si internationale pe care elevii de la acest liceu le obtin an de an.

Multi dintre ei, datorita nivelului de pregatire si talentului obtin burse de studiu in mai toate scolile de balet din lume de la Moscova la New York.

De altfel, multi dintre ei au ajuns sa danseze ca prim solisti pe marile scene ale lumii, un bilet la spectacolele in care acestia joaca vanzandu-se si cu un an inainte.

Cu toate acestea, insa, in tara conditiile de studiu raman improprii, problema nefiind noua dar nerezolvata de ani de zile.

Primaria Capitalei a incercat sa vina in sprijinul elevilor si profesorilor de la Liceul de Coregrafie Floria Capsali prin amenajarea ca sala de studiu, a salii Omnia, dar Ministerul Culturii a blocat demersurile.

Daca pana acum gasirea unui spatiu adecvat de studiu pentru micii balerini a fost amanara se pare ca acum ea nu mai poate fi amanata deoarece din toamna, dupa spusele Dianei Mateescu programul de la Opera se va modifica, elevii nu vor mai putea sa studieze decat in salile mici de la scoala, reci iarna si foarte calde vara.

Oricum acesti copii si profesori muncesc din greu pentru a atinge perfectiunea in arta lor, pentru a ne oferi mai tarziu motive de mandrie nationala, dar si momente frumoase in salile de spectacol.

Un loc unde sa se poate pregati mai bine pentru a putea permorma nu ar fi doar in folosul lor, ci si pentru miile de spectatori care asteapta sa ii vada chiar daca nici macar nu au auzit de ei inca!

Această prezentare necesită JavaScript.

Foto&text: Cristina Toma

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.