Peste 2 milioane de tone de deșeuri de ambalaje, reciclate de EcoRom într-un deceniu de activitate

Eco-Rom Ambalaje a reciclat, în cei zece ani de activitate, aproximativ 2,6 de milioane de tone de deșeuri de ambalaje și astfel a contribuit la salvarea a 5,2 milioane de tone de resurse naturale (petrol, lemn, nisip, feldspat, minereu de fier, bauxită), potrivit directorului general al organizației, Sorin Cristian Popescu.

Conform acestuia, prin cele 1,1 milioane de tone de hârtie-carton reciclate, Eco-Rom Ambalaje a contribuit la salvarea a 2,5 milioane de copaci sau a unui copac cu înălțimea de 2.578 de metri — mai înalt decât Vârful Moldoveanu.

Cantitatea de plastic reciclată, de peste 560.000 de tone, a dus la economisirea a mai mult de 1,1 milioane de tone de petrol.

Pentru transportul acestei cantități ar fi fost nevoie de șapte petroliere de dimensiunile ‘Biruinței’, cel mai mare petrolier construit vreodată în România.

Sticla reciclată în cei 10 ani, în cantitate de aproximativ 500.000 de tone, a determinat economisirea a 600.000 de tone de materii prime (sodă, nisip, feldspat). Acestea s-ar fi obținut topind o sticlă de 284 de metri înălțime — de două ori mai mare decât Sky Tower, cea mai înaltă clădire din România.

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Eco-Rom Ambalaje îndeplinește 72% din această obligație, conform celor mai recente date ale Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, din 2011.

De 10 ani, acest sistem este susținut integral de producătorii și importatorii de bunuri ambalate de pe piața din România — membrii Eco-Rom Ambalaje — printr-un aport financiar de 280 de milioane de lei. 80% din această sumă este direcționată anual către companiile de gestiune a deșeurilor și extinderea sistemului de colectare separată: asigurarea serviciilor de colectare, sortare și transport a deșeurilor către fabricile de reciclare, investiții în infrastructura de colectare separată pentru populație și în campanii de informare și educare a populației privind importanța colectării separate a deșeurilor de ambalaje.

Eco-Rom Ambalaje este o organizație înființată la sfârșitul anului 2003 de un grup de companii care activează în România și care au luat inițiativa implementării sistemului de responsabilitate a producătorului, în țara noastră.

Acest sistem are ca scop îndeplinirea obligațiilor de reciclare a deșeurilor de ambalaje ce revin producătorilor care pun pe piață produse ambalate.

Organizația și-a început activitatea în 2004 cu 81 de companii care au aderat la sistemul companiei, urmând ca anul 2013 să se încheie cu 2.849 de companii responsabile în portofoliu — reprezentând circa 5% din forța de muncă salarială a României.

Foto: Alina Vintila

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.