Romii vor avea propria monedă virtuală, lov-ul

Autointitulatul rege al romilor de pretutindeni, Dorin Cioabă, proaspăt ales președinte al Uniunii Internaționale a Romilor (IRU) a declarat miercuri, că romii din 37 de țări, de pe trei continente – Europa, Australia, America – vor avea propria monedă virtuală, numită „lov” de la „lovele”, care va echivala, pentru început, cu un euro, scrie Agerpres.

Cea mai scumpă monedă însă rămâne pentru romii din toată lumea, galbenul din salbele țigăncilor. Un galben se cumpără în România cu 500 de euro, potrivit lui Dorin Cioabă.

„Vom pleca de la paritatea un lov — un euro și vom vedea dacă pe urmă va scădea sau va crește. Oricum, între romii noștri au loc tranzacții cu acele monede de aur care se cheamă galbeni.

Un galben e 500 de euro. Noi lansăm noua monedă virtuală pentru viitor. IRU a trecut pe alt palier, recunoașterea internațională. Dacă avem un nou guvern, trebuie să avem și o nouă monedă”, a explicat Dorin Cioabă.

„Lovelele” țigănești se anunță a fi mult mai ieftine decât bitcoinul, în condițiile în care acesta din urmă depășise, încă din ianuarie, pragul de o mie de dolari, după ce producătorul de jocuri pentru social media Zynga anunțase că va începe acceptarea monedei virtuale ca opțiune de plată, potrivit BBC.

Până a avea o monedă virtuală proprie, romii din IRU și-au propus să aibă propriul Guvern, format din premier și 12 miniștri.

Deocamdată, nu sunt ocupate toate portofoliile, se mai caută spre exemplu ministru de Interne al romilor, care va trebui să fie, printre altele, absolvent de Drept.

Din noul Guvern al romilor face parte și o româncă de etnie romă, Luminița Cioabă, mătușa lui Dorin Cioabă, cunoscută ca autoare de poezii.

Din Parlamentul Romilor, de asemenea face parte și un român de etnie romă, un apropiat al familiei Cioabă, Mihai Ilarie. Parlamentul romilor e format din 37 de parlamentari, câte unul din fiecare țară membră IRU.

Reconfirmat prin vot majoritar ca președinte pe următorii patru ani al IRU, Dorin Cioabă și-a propus să facă o vizită luna următoare la Casa Albă (SUA), unde speră să se întâlnească cu un oficial american, pentru a cere sprijin pentru comunitatea romilor din SUA.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.