PROGNOZA METEO până pe 22 iunie. Ce temperaturi vor fi în fiecare regiune a ţării

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 9 – 15 iunie, pentru toate regiunile din ţară: Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi la munte.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

Până pe data de 11 iunie, vremea va fi deosebit de caldă, cu o medii ale temperaturilor maxime de 32…33 de grade.

Apoi, tendinţa va fi de scădere treptată, spre valori caracteristice perioadei, de 24…25 de grade, până în 17 iunie.

După această dată temperaturile vor creşte din nou, cu aproximativ 2…3 grade. Valorile nocturne vor avea aceeaşi evoluţie, cu cele mai calde nopţi în intervalul 9…14 iunie, când se vor înregistra medii în jurul valorii de 16 grade.

La începutul intervalului nu va ploua, iar probabilitatea de apariţie a averselor, însoţite de descărcări electrice şi de intensificări de scurtă durată ale vântului va creşte începând din data de 13 iunie.

CRIŞANA

În primele zile ale intervalului de prognoză, valorile termice vor atinge, în medie, 33 de grade ziua şi 16 grade noaptea, apoi vor scădea treptat până în data de 15 iunie, când vor deveni normale pentru a doua decadă a lunii iunie, cu medii ale temperaturilor maxime de 24 de grade şi ale celor minime de 12 grade.

Până spre sfârşitul celei de a doua săptămâni regimul termic nu va suferi modificări importate.

Intervale cu instabilitate atmosferică accentuată vor fi mai ales în jurul datei de 13 iunie şi dupa data de 17 iunie.

TRANSILVANIA

Până spre sfârşitul primei săptămâni vremea va fi caldă pentru a doua decadă a lunii iunie, în special în primele zile când media temperaturilor maxime se va situa în jurul valorii de 29 de grade.

În intervalul 14 – 22 iunie valorile termice se vor apropia de normalul perioadei, cu medii cuprinse între 22 şi 25 de grade.

Temperaturile minime nu vor avea variaţii mari.

În prima săptămână mediile pe întreaga regiune vor oscila între 11 şi 14 grade, iar în cea de a doua vor fi relativ constante şi apropiate de 10…11 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată după data de 13 iunie şi se va manifesta prin averse locale, asociate cu descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

MARAMUREŞ

În primele zile ale perioadei de prognoză vor fi medii ale temperaturilor maxime de 30 … 31 de grade, ce vor caracteriza o vreme caldă.

Treptat temperaturile vor scădea, iar în intervalul 14 – 22 iunie vor fi apropiate de valorile de referinţă pentru a doua decadă a lunii, cu medii între 22 şi 24 de grade.

Valorile nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, cu cele mai calde nopţi la începutul intervalului, când se vor înregistra medii în jur a 15 grade.

Aversele îşi vor face apariţia după data de 13 iunie şi vor fi însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

MOLDOVA

Până pe data de 13 iunie, regimul termic va fi caracterizat de valori mai ridicate decât în mod obişnuit în această perioadă, îndeosebi în primele două zile, când valorile medii diurne vor fi de 29…30 de grade.

După această dată, temperaturile vor scădea, devenind apropiate de cele caracteristice perioadei calendaristice, cu valori de 23…25 de grade, în medie.

Temperaturile minime vor fi de 16…17 grade pe 10 şi 11 iunie, apoi vor scădea spre 12…13 grade în jurul datei de 15 iunie, fără variaţii semnificative ulterioare.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată între 13 şi 21 iunie când vor fi averse, în general slabe cantitativ, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

DOBROGEA

În primele zile ale intervalului de prognoză, se vor înregistra medii ale temperaturilor diurne de 28…29 de grade, apoi acestea vor scădea treptat, spre aproximativ 24 de grade, pe 16…17 iunie.

În a doua săptămână a intervalului de prognoză variaţiile termice vor fi nesemnificative, iar mediile maximelor se vor situa între 24 şi 26 de grade, caracterizând un regim termic normal pentru această perioadă a anului.

Valorile nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, cu cele mai calde nopţi la începutul intervalului, când se vor înregistra medii termice de aproximativ 19 grade.

După data de 13 iunie va creşte probabilitatea pentru ploi, pe arii restrânse şi în general slabe cantitativ.

MUNTENIA

Până pe data de 13 iunie vremea va fi caldă, cu valori medii ale maximelor de 30…32 de grade, în timp ce minimele nocturne vor fi în medie de 15…17 grade.

După 14…15 iunie, regimul termic va marca o scădere, spre temperaturi diurne ce se vor situa între 25 şi 27 de grade şi temperaturi nocturne de 13…14 grade, până la sfârşitul intervalului de prognoză.

Între 13 şi 17 iunie local vor fi averse, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, iar în celelalte zile doar izolat vor fi ploi de scurtă durată, în general slabe cantitativ.

OLTENIA

În intervalul 9…13 iunie, mediile termice se vor situa peste cele climatologic normale ale perioadei, cu cele mai ridicate valori diurne de 32 de grade, pe 10 şi 11 iunie, când şi temperaturile nocturne nu vor scădea sub 16…17 grade.

Apoi, regimul termic va marca o scădere, maximele diurne se vor situa între 24 şi 26 de grade, iar minimele vor fi de 13…14 grade, până la sfârşitul celor două săptămâni de prognoză.

Aversele însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului se vor semnala local între 14 şi 17 iunie, iar în celelate zile îşi vor face apariţia doar izolat, mai ales după 18 iunie.

LA MUNTE

Vremea va fi caldă până pe 13 iunie, cu medii ale valorilor maxime între 20 şi 22 de grade şi ale minimelor noctune între 10 şi 12 grade. În perioada 14…22 iunie regimul termic va fi apropiat de cel normal cu valori de 14…16 grade, ziua şi 6…8 grade nopatea, în medie.

Până pe data de 12 iunie local vor ploi de scurtă durată, în general slabe cantitativ.

Între 13 şi 22 iunie, pe arii extinse vor fi zilnic, averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, iar ploile vor fi local moderate cantitativ.

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.