Programul de screening pentru depistarea cancerului de col uterin continua

Ministerul Sănătății va aloca anul acesta 13 milioane de lei pentru ca femeile sa-si faca teste gratuite.

În Capitală, centre de recoltare sunt la Maternitatea Giuleşti, Spitalul Elias, Institutul Oncologic, Medlife şi Graal Medical.

web_375485_gd_big_ce

Programul gratuit se adresează femeilor cu vârste între 25 şi 64 de ani, fie că sunt asigurate sau nu.

Femeile trebuie mai intai sa mearga la medicul de familie pentru a cere eliberarea formularului pentru recoltare.

Programul de screening a început în urmă cu doi ani.

De atunci, peste 600 de mii de femei au făcut testul Babeș-Papanicolau.

La peste 32.600 dintre acestea, rezultatele au fost pozitive.

În fiecare an, în România, sunt descoperite 3.000 de cazuri noi de cancer de col uterin, de 16 ori mai multe decât media europeană.

Șase femei mor în fiecare zi din această cauză.

Dacă boala este depistată în fază incipientă, poate fi tratată cu succes.

2 COMENTARII

  1. Daca screningul pentru cancerul de col uterin se reia intr-adevar ar fi bine sa se desfasoare numai la spitalele de Stat, fiind finantate de minister cu bani publici si sa se termine odata cu furturie realizate de catre anumite persoane care joaca atat rol de sef serviciu cat si de coordonator de screening , functii de conducere cumulate, care permit sa acumuleze profit personal in detrimentul spitalelor de stat. Ce fel de tara suntem ca acceptam aceste MAGARII si dorim sa fim centrul Europei.Nici macar ministerul acestei sanatati bolnave din tara noastra nu vrea sa raspunda. De ce???? Deoarece coruptia si hotia in aceasta tara atinge cote alarmante si vrem sa continuam tot cu ei!!!!!!!

  2. Daca intr-adevar s-a reluat programul de screening-cancer de col uterin, nu mai pot sa inteleg de ce paciente cu varste eligibile (25-64 ani) continua sa recolteze, atat prin bilet decontat de CASS , cat si cu chitanta prin care platesc personal. De ce, daca este screening gratuit??? Va spun dragii mei tot eu. Deoarece NU SE FACE CAMPANIE DE INFORMARE A POPULATIEI DE CATRE COORDONATORII acestui screening, care poate unii au si interese personale , screeningul se face pe ”apucate”, cel mai mult limitat, pentru ca banii sa fie dirijati doar in anumite locuri si nu impartititi in mod egal, la spitalele de stat. Toti cei implicati in screening ar trebui sa informeze pacientele despre acest aspect, cu scrisori, prin mass media etc. Nu o fac din pacate. Ar trebui inlocuiti cei care detin functii de coordonatori screening si nu se implica in mod obiectiv, ci poate doar personal si o fac in detrimentul spitalelor. Consider ca dl MINISTRU AL SANATATII ar trebui sa faca un control la toate centrele din tara implicate, pentru a vedea cate nereguli exista si a incerca sa le elimine. Asa am avea activitate obiectiva ,transparenta , cu rezultate notabile la nivel national. Cu stima !!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.